Gül Gül Suyu & Tarihte
Tedavide ve Gelenekteki Yeri - Prof. Dr. Ayten Altıntaş
Bu kitap kokulu gülün eski tıptaki tedavi edici etkisini
anlatmak amacıyla hazırlanmıştır.
Eski tıbbın ilaçları arasında yer alan gül, yılların
tecrübesi ve süzgecinden geçerek Osmanlı tıbbında da yer edinmişti. Tedavi
amacıyla kullanılan gül suyu, gül macunu, gül şerbeti, gül yağı formülleri
bugünkü tıbba tanıtılmak istendi. Bu amaçla kısa da olsa gülün tarihteki,
edebiyattaki, mitolojideki ve sanattaki yerine değinildi. Bu serüven inanılmaz
zenginlikteydi ve bu kitapçığın sınırları içine ancak bir damlası konabildi.
Güzel kokunun insanlık tarihindeki önemi, nasıl üretildiği,
ticareti, kullanılışı ve bu kapsamda güzel kokunun en narin kaynağı olan gül
anlatılmaya çalışıldı. Gülün damıtılması ile elde edilen gül suyu hem koku
dünyasının vazgeçilmeyeni hem de ilaçların ham maddesi idi Osmanlı hekimlerinin
vurgulayarak tekrar ettikleri şey; gül suyunun beyni ve aklı güçlendirdiği,
ruhsal ve duygusal yapıları kuvvetlendirdiği, beden ve yaşam gücünü arttırdığı,
heyecandan oluşan kalp atışlarını düzenlediği, baş arısını ve mide bulantısını
geçirdiği, göz ağrılarını, göz kızarıklıklarını tedavi ettiğidir....
İşte
Prof. Dr. Ayten Altıntaş’ın iki özel reçetesi:
GÜL
MASKESİ
Tarihin her döneminde kokulu gülün güzellik malzemesi olarak
kullanılması boşuna değilmiş. Yeni yapılan bilimsel araştırmalar gülün
gençleştirici, kırışıkları giderici ve onarıcı etkisini ispat ettiler. Bu etki
gülün kendisinde, haşlanmış gülde, gülsuyunda, gül yağında da var, belki daha
ispat edilmeyen başka etkileri de.
Gülü basit ve etkili olarak maske şeklinde kullanabilirsiniz.
Taze gülleriniz varsa onları parmaklarınızla ezip göz
kenarlarına veya yüzünüze sürebilirsiniz. Yeteri kadar taze gülünüz varsa ve
tam bir maske uygulamak istiyorsanız o zaman ufak bir blendere (karıştırıcıya)
ihtiyacınız olacak. Bir avuç ayıklanmış gülü blendere koyun, içine bir yemek
kaşığı gülsuyu ilave edin ve parçalayın.
Gülsuyu ilave etmezseniz macun haline getiremezsiniz! Bu
macunu hemen yüzünüze sürüp kurumaya bırakın. Ne kadar kalsa o kadar iyidir. Bu
maskeyi elleriniz için de uygulayabilirsiniz. Gülleriniz kurutulmuş gül ise,
bir gece önce yeteri kadar gülsuyu ile ıslatın.
Ertesi sabah (çalışan kadınlar için akşam olabilir) blenderde
parçalayın ve maskeyi uygulayın. Gülleriniz macun haline gelmiyorsa, kuru
gülleri gülsuyunun içinde hafifçe pişirin. Gülsuyunu biraz daha fazla koyup,
küçük bir tencerede ve kapağı kapalı bir şekilde 5 dakikayı geçmeyecek şekilde
pişirebilirsiniz. Sonra hemen blendere aktarıp parçalayın ve ılık ılık yüzünüze
uygulayın.
GÜL
SİRKESİ
Güllerin açtığı mevsim organik sertifikalı güllerden alınır.
500 gr gül temizlenir, ayıklanır. Büyük bir cam kavanoza konulur. İçine
fermantasyon yapması için 2 büyük kaşık bal veya şeker konulur. Güllerin üstünü
örtecek kadar sıcak su ilave edilir. Hepsinin üzerine maya olarak 3 kaşık
hakiki natürel elma sirkesi konur karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılır ve
mutfağın ılık bir yerinde bekletilir.
Bir ay sonra tadına bakılır, istenilen kıvama gelmemişse
bekletilmeye devam edilir. Sirke istenilen keskinliği sağladığında süzülür ve
cam bir şişeye alınır. Buzdolabına konulur. Hazmettirici özelliği çok belirgin
olan bu sirkeyi et yemeklerinin yanında hazırladığınız ot salatalarında bolca
kullanabilirsiniz.
Prof.
Dr. Ayten Altıntaş kimdir?
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. 1975
yılından beri tıp tarihi çalışmaları içindedir. 1980 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
kadrosuna geçmiş, 1982 yılında Doktor, 1988 yılında Doçent, 1996 yılında
Profesör unvanını almıştır. Çalışmalarında öğrenci eğitimini her zaman ön
planda tutmaktadır. Tıp tarihi dışında “tıpta etik” de diğer bir uzmanlık
alanıdır. Altıntaş araştırmalarını öncelikle “Türk tıp eğitimi” konularında
yoğunlaştırmış, daha sonra “Osmanlı tıbbında tedavi” konusuna ağırlık
vermiştir. Gül, bu çalışmaların ürünüdür. Araştırma makaleleri, kongre
bildirileri ve kitap bölümleri dahil olmak üzere 125 bilimsel yazısı vardır. En
büyük amacı bu bilimsel çalışmalarının insana ulaştırılması, günlük hayatta yer
bulmasıdır. Prof. Dr. Ayten Altıntaş evli ve iki çocuk annesidir.
Gül ün faydaları o kadar çok ki bilmediklerimi bu yazıda öğrenmiş oldum. Kitabın faydalı olabileceğini düşünüyorum çünkü faydaları çok fazla..
YanıtlaSilresimdefterimm.blogspot.com
Teşekkürler, evet kitap Prof. Ayten Altıntaş'ın güzel çalışmalarından biridir..
YanıtlaSil