Gülhatmi (althaea rosa) ebegümecigiller
familyasındandır. Anayurdu Çin olmasına karşın, günümüzde gülhatmiler Asya ve
Avrupa’nın pek çok yerinde doğal olarak yetişmekte ya da kültür türleri
yetiştirilmektedir. 1,52 m’ye kadar boylanabilen, dikine gelişen bir-iki ya da
çok yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir.
Bahçelerde duvar, çit ve
bina kenarlarına dikilen gülhatmiler çok güzel duran bahçe çiçekleri olmasının yanında
pek çok hastalık için şifa özelliklidir.
Halk arasında kuru öksürük
denilen ve kış aylarında pek çoğumuzun hayatını olumsuz etkileyen öksürük
türü için hatmi çiçeği oldukça etkilidir.
Kuru öksürüğün dışında
değişik rahatsızlıklarda etkilidir;
* Vücuda rahatlık verir.
* Göğsü yumuşatır ve
balgam söktürür.
* Öksürüğü keser.
* Nezle ve bronşit
şikayetlerini azaltır.
* Boğaz, ağız ve diş eti
iltihaplarını giderir.
* Bağırsak iltihaplarında
faydalıdır.
* İdrar söktürür ve idrar
yollarını yumuşatarak sancıları dindirir.
* Ciltteki yaraları iyileştirmeye
yardımcı olur.
* Cilt bakımı için de
faydalıdır.
Doğru şekilde kullanılırsa
pek çok derde deva olan Gülhatmi içten ve dıştan kullanılır.
Genel olarak çayından
yararlanılır, şurubu, çok seyrek kurutulmuş kökünden dövülerek yapılan toz da
kullanılır.
· Gülhatmi çayı için, 1 bardak kaynar suya 10 gram hatmi çiçeği atılıp 10 dakika demlenir ve süzülür. İsteğinize göre içine 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
· Gargara
için, 2 çay kaşığı kıyılmış kök 250 ml soğuk suda 2-3 saat demlendirilir, yavaş
yavaş ısıtılır, çok kısa kaynatılır, süzülür,
· Şurup, çeşitli
yöntemle hazırlanır;
- 2 gr
ince rendelenmiş hatmi kökü filitreye konur, üzerine 1 gr katıksız alkol ve 45
gr damıtık su karışımı dökülür. Süzülen sıvı tekrar filitrenin üzerine dökülür.
Bu işlem 1 saat süresince tekrarlanır. Elde edilen 37 gr sıvıda 63 gr şeker
eritilir, kaynatılır
- 40 gr
kıyılmış kök 1 It soğuk suda 8-12 saat demi süzülür, içinde 1,5 kg şeker
eritilir, kaynatılır
· Astım,
bronşit, kronik bronşit, tonsilit, faranjit bademcik iltihabı, balgam, geniz
akıntısı, kuru öksürük gibi, sağlık sorunları için; 1 litre kaynamakta olan sütün içerisine bir
tutam- 10 gr. hatmi çiçeğini yıkayıp atın. 5-10 dakika kısık ateşte kaynatın.
Kaynattıktan sonra ocaktan indirip ılıyıncaya kadar dinlendirin. Süzüp ılık
ılık için. İsterseniz balla tatlandırarak da içebilirsiniz.
· Kökleri
salata, şekerleme gibi yiyeceklere tat vermek için kullanılmaktadır.
· Hatmi
taneleri dövülüp toz haline getirildikten sonra vücuda sürülürse böcek ve
sivrisinek sokmalarını önler. Hatmi tohumu böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı
olur.
· Yaprakları
ile arı sokan yer ovulursa ağrıyı ve kızarıklığı giderir.
Hiç yorum yok :
Yeni yorumlara izin verilmiyor.