Suriye sokaklarında kahveyle karışık kakulenin kokusu sarar etrafı.
Zencefilgiller familyasından olan,
Hindistan’ın, Ortadoğu ve Asya’nın sıcak yörelerinde yetişen kakulenin tohumları içinde nişasta yanı sıra bazı
reçineler ve ona özel kokuyu veren uçucu yağlar mevcut. Sabinen, mirsen,
menton, borneol ve pinen içerdiği etken maddelerden bazıları.
Orta Doğu'da, Arap
ülkelerinde ve Hindistan'da sık kullanılıyor kakule. Araplar kahveye eklemeyi
çok seviyorlar, bizde ise 'mırra' adındaki yine Arap kökenli özel bir kahve
türüne ekleniyor. Hintlilerde çaya eklemeyi seviyorlar, ikisine de müthiş bir
aroma kazandırıyor. Ülkemizde Antep, Urfa gibi bazı yörelerde 'Hel' olarak
biliniyor, 'Hememe"de bizdeki diğer bir ismi.
Kakuleyi, et ve bakliyat
yemekleri, pilavlar, unlu ürünlerde, balık yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Sütlü tatlılar ile kurabiye ve keklere de hoş kokusu ile güzel bir lezzet
vermekte.
Pek çok kültürde çay ve kahveye aroma katmak için kullanılıyor, Türk kahvesi veya French Press için öğütülmüş granül kahve içerisine damak tadınıza uygun miktarda öğütülmüş kakule katabilirsiniz, tadı ve kokusunu seveceksiniz.
Kakule çayı da yapabilirsiniz: Bir tatlı kaşığı kakule tohumunu ezin ve kaynar su ekleyip 5-10 dakika demlenmeye bırakın, günde üç fincana kadar tüketebilirsiniz. Yemeklerden hemen önce alırsanız sindirime yardımcı olur ve gaz şikayetlerini azaltır.
Hamilelikte kullanılması
tavsiye edilmeyen bitkilerden.
Doğu tıbbında soğuk
algınlığında, sindirim bozukluklarında, astım ve bronşitte yaygın olarak
kullanılıyor. Almanya Sağlık
Bakanlığının bitkisel ürünlerin hazırlanmasından sorumlu birimi E komisyonu
kakulenin sindirim bozukluklarında kullanılmasını onaylamış.
Kakulenin şifa özelliklerine
bakarsak;
· İştahı
artırır, midevidir, sindirim sistemini uyararak, sindirim işlemini
kolaylaştırır.
· Mide ve
bağırsak gazlarını söktürür, aynı nedenle oluşan karın ağrısını da geçirir.
· Tükürük
akışını hızlandırır.
Bu şikayetleriniz için yemeklerden
önce , 1 bardak kaynar suda, taze ezilmiş 1 tatlı kaşığı dolusu kakule tohumlarını
10-15 dakika süreyle demlendirin.
· Kakule
tohumları ayrıca nefesin kötü kokusunu da temizler. Bunun için bir-iki kakule
tohumu ağza alınıp çiğnenir.
· Akciğerler
için antiseptiktir.
· Bronşite
çok faydalıdır.
· Kakule,
dövülerek toz haline getirilip, buruna çekilirse nezleyi keser.
Mideniz bulandığında,
kaynatacağınız nanenin içerisine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve
bal ilave ederek için. Bulantınız iyileşecektir.
Kakule, nane ve kekikle beraber
kaynatılıp içildiğinde hem mide yaralarına hem de midede oluşan gazların
giderilmesinde faydalıdır.
00905352119007 bana lazım kakule yani hel
YanıtlaSil00905352119007 bana lazım kakule yani hel kahve için
YanıtlaSil