Evren “Anasır-ı Erbaa” olarak bilinen ve dört sır manasına
gelen su, toprak, ateş ve hava unsurlarından meydana gelir. Evrene makromozmos diyen islam felsefesi
insana da mikrokozmos diyerek evrendeki ateş, su, hava, toprak elementlerinin insanda “Ahlat ı erbaa” (1) denilen dört hılt kan,
balgam, sevda, safra olarak bulunduğunu söylemiş. Hıltların karışımından oluşan
insan bünyesine ise mizaç denmiştir. Her bünyede bu karışımlar değişik
oranlarda bulunduğundan, insanların mizaçları da farklıdır. Bir bünyede hangi
mizaç hâkimse bünye onunla anılmış. Safravi mizaç, sevdavi mizaç, demevi mizaç
ve balgami mizaç gibi. Kan grupları da dörttür. Fakat hiç kimse tek başına ve
tamamen şu veya bu mizaçtan olmuyor. Herkes, bu mizaçların belli oranda
karışımından meydana geliyor. Bu mizaçların belli orandaki bileşkelerine göre
eski hekimler 64 çeşit temel mizaç olduğunu ifade etmişler.
Eski tabipler insanları mizaçlarına göre ayırmışlar ve ona
göre tedavi şekilleri uygulamışlar. Temel mizaçlar; Balgamî mizaç, Demevî mizaç,
Safravî mizaç, Sevdavî mizaçtır.
Bu dört hıltın bedende kendine has yerleri vardır. Sevda,
dalakta. Safra, safra kesesinde. Kan
karaciğerde ve balgam tüm bedende (lenf) saklanır.
Hastalıkların tedavisinde insanların mizacını mutedil ve
vasata yakınlaştırmaya çalışılır. Örneğin eğer kişinin mizacı soğuk ve kuru ise
ona sıcak ve nemli yiyecekler verilerek vasat ve mutedile yakınlaştırılır. Bu dört hıltın insanın bünyesine göre denge
hâlinde bulunması sağlıklı olmaya ve aksi ise hastalığa işaret eder [1].
Nemli mizaç, su
oranının fazla olması. Kuru mizaç ise su oranının az olması demektir.
Dört Unsur İnsandaki Karşılığı Özellikleri Mizaç Türü Mevsim
Su Balgam Soğuk, nemli Balgami Mizaç Kış
Toprak Sevdâ Soğuk, kuru Sevdavi Mizaç Sonbahar
Ateş Safra Sıcak,
kuru Safravi Mizaç Yaz
Hava Kan Sıcak, nemli Demevi Mizaç Bahar
Evrenin ve insan bünyesinin esasını teşkil eden “anasır-ı
Erbaa” nasıl ki sıcak, soğuk, kuru, nemli vs. özellikler taşıyorsa besin
maddelerinin, bitkilerin de aynı özelliklere sahip olduğu düşünülmüştür.
Böylelikle hekimler her zaman evvela hastanın mizacını teşhis etmişler ve
devamında da bu mizaca uygun olan bitki ve ilacı belirlemek ya da terkip hâline
getirmek yoluna gitmişlerdir.
Tıp imkanları günümüzdeki gibi gelişmiş olmadığından, ilaçlar
veya devaların teşkili söz konusu bitkilerin taşıdığı maddelere göre
belirlenmeyip daha çok onların sıcaklık, soğukluk, kuruluk vs. özellikleri ile
hastalıklı bünye arasında bir münasebet oluşturmak biçiminde olmuştur[2].
Yüzlerce çeşit diğer bazı bitkiler gibi, eskiden hekimler gül’ü ve ondan elde
edilen nemli, soğuk mizaca sahip kimi maddeleri, bazı hastalıklı bünyelerin
dengesiz mizaçları için tedavi maksatlı olarak kullanmışlardır.
Hz. İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Allah, insanları
çeşitli renklerin karışımından, benzer ve uyumlu şeylerle, zıtlarla, farklı ve
karışık mizaçlarla, sıcaklık, soğukluk, nemli ve kuru olarak karar kıldı.”
“Mizaçları tanıma” bilimi, İslami tıbbın en önemli
konularından biridir. Mizaçları tanımamak, fast food yiyecekler, zararlı ve
yanlış beslenmeler el ele vererek ne sadece kendi toplumumuzu hatta tüm
dünyanın mizaç dengesinin bozulmasına neden olduk. Öyle ki insanlar artık
fiziksel hastalıklar ve ondan daha önemlisi ruhsal ve manevi hastalıklarla can
çekişmektedir.
Her mizaç kendisine uygun yiyecekleri, ruhsal olarak da her
biri kendine has davranışları gerektirmektedir.
Buradaki en önemli noktalardan biri farklı insanların, farklı
mizaçlarla uyumu konusudur. Bu konu en fazla karı koca arasındaki uyum da
kendisini göstermektedir. Eşlerin kendi ve birbirlerinin mizaçlarını
tanımamaları, evlilik yaşantısında bir çok yanlış anlamaları beraberinde
getirmektedir. Bu da nihayetinde boşanmalara kadar varmaktadır. Evlilik öncesi
genetik testlere önem verildiği gibi eşlerin mizaçlarını da araştırmak ileride
daha huzurlu bir yaşama sebep olacaktır.
***
Demevi Mizaçlıların Özellikleri; Davranış ve psikolojik
açıdan yansımaları:
1- Edebiyat ve müziğe ilgileri vardır.
2- Şairlik yeteneklerine sahiptirler.
3- Doğaya ilgileri vardır.
4- Aşk ve muhabbet ehlidirler.
5- Gözü yükseklerde, hırslı ve isteklidirler.
6- İleri görüşlüdürler.
7- Hayır ve maneviyat ehlidirler.
8- Güzel ahlaklı ve güler yüzlüdürler.
9- Cesur ve yüreklidirler.
10- Yüksek riske sahiptirler. (riske eğilimlidirler)
11- Yüksek derecede özgüvenleri vardır.
12- Cömerttirler.
13- Çeşitlilik ve yenilik eğilimlidirler, tekrarlanan işlere
ilgileri yoktur.
14- Genellikle düzensizdirler.
15- Özgeci, fedakar ve başkalarını düşünürler.
16- Yaz aylarında genellikle kendilerini iyi hissetmez ve
halleri iyi olmaz.
17- Zeki ve yüksek hafızaya sahiptirler.
18- Cinsel arzuya ve yeteneğine sahiptirler.
19- Çevik ve enerji doludurlar.
20- Anlık mutsuzluk ve şekavet’e münasiptirler.
Demevi Mizaçların Deri ve Cilt Belirtileri
Yumuşak, nemli ve sıcak derileri vardır. Deri üzerinde büyük
ve geniş gözeneklere sahiptirler ki bunun belirtisi iyi bir şekilde
terlemeleridir. Ellerindeki damarlar açık ve belirgindir. Deri rengi buğday
tenli (esmerimsi) veya pembemsidir. (gül rengine yakın) gözdeki beyaz kısım
kırmızıya çalar. Gözbebeği kestaneye çalan koyu ve siyahtır. Saçı, sık ve
esnektir. Saç rengi: siyah, koyu, açık ve genellikle sıktır.
Ağız tadı, sabahları tatlı olur. Ağızları az nemli ve az
susuzdurlar. İştahları çok ve iyidir. Yemeklerin sindirim ve hazmedilmesi yüksek
ve mide şişkinliğine maruz kalmazlar. Kabızlıkları olmaz. Tatlıya meyilleri az,
tuzluya ise oldukça azdır. Turşuya istekleri azdır. Kötü ağız kokusu ve kötü dışkı kokuları yoktur. Karınlarından kar
kur sesleri gelmez. Soğuğa temayülleri yoktur, ancak sıcağa da istekleri azdır.
Demevi mizaçlar, beden hararetleri normale dönmesi için serin
ve soğuk yiyecekler tüketmelidir. Nar, erik, salatalık ve sarıçalı suyu, yoğurt
türü şeyler tüketmelidirler.
Demevi mizaçlar eğer tatlı ve şekerli yiyeceklerin yanında soğuk
gıda ve yiyecekler tüketmezlerse bedende kaşıntı, sivilce, sıcak basmalar,
huzursuzluk, ürtiker, kurdeşen, döküntü, isilik, yanmalı idrara çıkma, mide
ekşimesi ve ağız aftı gibi şeylere maruz kalırlar.
Çoğunlukla demevi mizaçların hastalıkları sıcaklık ve nemin
artmasıyla oluşur. Yani genel olarak vücuttaki kanın artmasıyla ortaya
çıkmaktadır. Burada en önemli ilaç ve derman hacamattır. Çünkü sıcak ve nemli
kana sahiptirler. Demevi mizaçlar için münasip rejim yemekleri soğuk ve kuru
rejim yemekleridir. Soğuk ve kuru mizaca sahip olan mercimek gibi.
Demevi mizaçlılar hava, sıcaklık ve nemli olduklarından
hücrelere besin ve oksijen ulaştırılması gerekmektedir. Eğer çok olursa ağzın
tadı çoğalır –kafa ağırlaşır, uyuklar, duyular dikkatsizleşir, ağız suyu artar-
dili nar salçası veya sarıçalı yemiş gibi kırmızı olur. Beden kaşınmaya, yağ
bezeleri, sivilce ve içinde irin bulunan küçük deri kabarcıkları daha çok boyun
ve kürek kemiği arasında çıkmaya başlar. Damaktan kan gelir, huzursuz ve
tedirgin olur.
Sebep: haddinden fazla çok yemek kanı çoğaltır.
İlacı: Arpa, yemeklerden önce zeytin yağlı ve limonlu salata,
yeşillik ve meyve tüketmek.
Demevi Mizaçlar İçin Zararlı Yemekler
Kızartmalar, yağlılar, pastane ürünleri ve suni tatlılar, çok
yemek, acılı baharatlar, tuzlu yiyecekler, turşu çeşitleri (lahana, salatalık…)
çok et, tere yağı ve kaymak, çok yemek, patlıcan, nişastalı yiyecekler, buzlu
su, ayran, kola, yumurta, yemek arasında veya hemen sonrası sıvı içecekler,
hurma, kuru tut, kuru üzüm, sos, salça, sirke, sarımsak, çay, kahve, neskafe,
yoğurt, fast food türü yiyecekler.
Demevi Mizaçlara Faydalı Yiyecekler
Yemeklerden yarım saat önce ve iki buçuk saat sonra günde
altı bardak serin su içmek, sarıçalı, marul, salatalık, meyve, özellikle
kabuklu elma ve çekirdekleri, nar, yeşillik, arpa çorbası, taze limon, yemek
öncesi salata, zeytin yağı, hububat (buğday, maş ve mercimek gibi) az miktarda
bal, ham yiyecekler (meyve ve sebze), tut çeşitleri özellikle böğürtlen, kabak
kompostosu, kanın doğal ve normal durumuna çabucak gelmesine sebep olan
sarıçalı suyundan iki veya üç su bardağı içmek, az yemek, sadece kalorisi az
olan yiyecekler tüketmek (haşlanmış ve buharda pişmiş sebzeler gibi) demevi
mizaçlara ayrıca egzersiz ve spor tavsiye edilir.
***
Safravi Mizaçlıların Özellikleri; Davranış ve psikolojik
açıdan yansımaları:
1- Edebiyat ve matematiğe ilgileri vardır.
2- Şiddete eğilimli ve kötü huyludurlar.
3- Sonbahar ve Yaz mevsimini severler.
4- Bazen iradeli bazen de gevşektirler.
5- Bazen çok, bazen de az enerjilidirler.
6- Geçici manevi yeteneklere sahiptirler.
7- Sinirli, dikkatli ve kararsızdırlar.
8- Agresiftirler.
9- Huzursuz ve gönülsüzdürler.
10- Bazen başkalarının incinmesine ve dargınlığına sebep
olurlar.
11- Bazı yönlerde kesin ve nettirler.
12- İlkelerine bağlı, düzenli ve hassastırlar.
13- Geleceği gören ve bazen de hayalperest olurlar. Karar
almada dakiktirler.
14- Hazırcevap ve zekidirler.
15- Bazen cömerttirler.
16- Cinsel arzusu yüksek, cinsel güçleri ise değişkendir.
17- Çok konuşkandırlar.
18- Bazen cesur, bazen de sakindirler.
19- Bazen aşık, bazen de serbesttirler.
20- Hızlı, çevik ve enerjiktirler.
Safravi mizaçların Deri ve Cilt Belirtileri:
Derileri kuru ve nemsizdir. Deri üzerinde büyük ve geniş
gözeneklere sahiptirler. Ellerindeki damarlar bazen açık ve bazen de gizlidir.
Deri rengi sarıya çalar. Gözün beyazı, beyazdır ama sarıya çalmaktadır. Gözbebeği
kestaneye çalmakta ve eladır. Saçı, kuru, kalın ve belirgindir. Saç rengi,
siyah ve hurma rengindedir. Safravi mizaçların genellikle saçları az olur.
Safravi Mizaçların Eğilim Belirtileri:
Sabahları ağızları acı olur. Genellikle ağızları kuru ve susuz
olur. Safraviler az iştahlı olurlar. Yemeklerin sindirim ve hazmedilme derecesi
yüksektir. Mide şişkinliği yoktur. Tatlı ve tuzluya eğilimleri olmaz.
Genellikle turşuya meyillidirler. Kötü ağız ve dışkı kokusu yoktur.
karınlarından kar kur sesi gelmez. Soğuğa eğilimli olurlar, sıcaktan kaçarlar.
Safravi mizaçlar için münasip rejim yemekleri, soğuk ve nemli
yiyeceklerdir. Bu yiyeceklere örnek sirkeli salata çeşitleri, bitkisel yağlar.
Safravi mizaçlarda, genellikle hacamattan kaynaklanan mizaç
düzelmesi ve ayarlanması görülmektedir. Renk ve yüzü öncekine oranla daha açık
olur. Hacamatla iştahları artar ve hacamatın tekrarlanmasıyla yağlanarak
şişmanlarlar. Safravi mizaçlar için uygun yiyecekler soğuk ve nemli olan
maruldur. Safranın defedilmesi için faydalıdır. Balık, yoğurt ve genel olarak
süt ürünleri, domates, narenciye, arpa suyu, ekşi mayhoş içecekler, limon suyu
gibi yiyecekler faydalı ve gereklidir.
***
Sevdavi Mizaçlıların Özellikleri; Davranış ve psikolojik
açıdan yansımaları:
1- Hesap ve teknik konularına ilgileri vardır.
2- Donuk ve dar görüşlüdürler.
3- Bahar ve Yaz aylarına ilgileri vardır.
4- Duyguları ve mantıkları zayıftır.
5- Vasat ve ihtiyatlıdırlar.
6- Az enerjili ve işleri yerine getirmede istimrarlıdırlar.
7- Az bir oranda maneviyata meyillidirler.
8- Huzursuz ve her zaman düşüncelidirler.
9- Takıntılı, saplantılı, endişeli, kararsız ve
gönülsüzdürler.
10- Riske eğilimsizdirler.
11- İntikamcı ve kincidirler.
12- Meczup olmazlar.
13- Cinsel arzuları çok, ama cinsel güçleri azdır.
14- Düşünce ve hayalleri çoktur.
15- Kötümser, hassas ve endişelidirler.
16- Düzenlidirler.
17- İçine kapanıktırlar.
18- Cidal ve tartışma ehlidirler.
19- Kurnaz ve dikkatlidirler.
20- İnatçı ve dik başlıdırlar.
Sevdavi Mizaçların Deri ve Cilt Belirtileri:
Kuru ve nemsiz deri ve ciltleri vardır. Deri üzerinde orta
boy gözeneklere sahiptirler. Ellerindeki damarlar gizlidir. Deri rengi koyudur.
Göz renginin beyazı, beyaz ve koyudur. Gözbebeği ela ve kahvedir. Saçları,
kuru, kalın veya kıvırcıktır. Saç rengi, siyah mat ve buğdayımsıdır. Sevdavi
mizaçlar da genellikle az saçlıdırlar.
Sevdavi Mizaçların Eğilim Belirtileri:
Sabahları ağız tatları tuzlu olur. Ağızları kuru ve az sulu
olur. İştahları çok, ama az yerler. Yemeklerin sindirilmesi oldukça zayıftır.
Mide şişkinliği oldukça fazladır. Kabızlık çekerler. Tuzlu ve tatlı şeylere
eğilimlidirler. Turşuya meyilleri yoktur. Ağızları ve dışkıları kötü kokmaz.
Karınlarından kar kur sesi gelir. Soğuğa eğilimleri olmaz, ama sıcağa
eğilimleri vardır.
Sevdavi Mizaçlar İçin Münasip Rejim Yemekleri:
Sevdavi mizaçlar, soğuk ve kuru oldukları için soğuk ve kuru
yiyeceklerden sakınmalıdırlar. Onun yerine bal gibi sıcak ve nemli besinler
tüketmelidirler. Soğuk ve kuru besinler nem kaybına sebep olduğundan kabızlığın
en önemli sebebidir.
Mevsimler arasında, sonbahar sevdavi mizaçlıların mevsimidir.
Hacamat için en münasip ay da sevdaviler için sonbahar ayıdır.
Sağlık ve hijyen konularında tüy dökücülerin kullanılması
sevdayı defeder. Elbette arsenik içerikli tüy dökücüler kullanılmalıdır. Bu
kişiler için kepekli ekmek en uygun ekmektir.
Sevda’nın anlamı, siyah demektir. Sevda (sevdavi) mizaçlılar
patlıcan ve mercimek gibi siyah şeylerin tüketiminden kaçınmalıdır, az tüketmelidirler.
Sevda kemik üretimini sağlar. Başın zonklaması, sevdavi mizaçlıların baş
ağrısıdır. Sese duyarlı olmak bedendeki sevdanın artışını göstermektedir ki başın
zonklaması ve sese hassasiyetin çaresi kanın incelmesine sebep olan sirke
tüketimi ile hacamat yapmaktır.
Buz, sevdayı arttırır, dolayısıyla tüm mizaçlar ondan
sakınmalıdır. (su, direk olarak soğutulmamalıdır) İslami tıp kitaplarında şöyle
bir ibaret bulunmaktadır: “Eğer tabip sevda mizaçlıları razı edebilmişse, hüner
etmiştir.”
***
Balgami Mizaçlıların Özellikleri; Davranış ve psikolojik
açıdan yansımaları:
1- Rasyonel, akılcı ilimlere ve matematiğe eğilimlidirler.
2- Hesaplayıcı ve ihtiyatlıdırlar.
3- Akıllı ve mantıklıdırlar.
4- Temkinli, ihtiyatlı ve bazen de korkak olurlar.
5- Ticarete yatkındırlar.
6- Pasif, münzevi, izole ve yavaş hareketlidirler.
7- Retrospektif ve geriye dönüktürler.
8- Narin, ince düşünceli ve hassastırlar.
9- Düzenli ve dakiktirler.
10- Depresyona münasip yapıdadırlar.
11- Riske münasip yapıda değildirler.
12- Uyumlu ve iradesizdirler.
13- İçe dönük (kapanık) ve menfi düşüncelidirler.
14- Muhabbet ve sevgiye ihtiyaç duyarlar.
15- Kinci ve hınçlıdırlar.
16- Unutkan ve zihin darlığı vardır.
17- Bir şeyi öğrenmeğe isteksizlikleri vardır.
18- Cinsel arzu ve güçleri oldukça azdır.
19- Bir çok konuda rahat, kaygısız ve tasasızdırlar.
Balgami Mizaçların Deri ve Cilt Belirtileri:
Deri ve ciltleri yumuşak ve nemlidir. Genellikle soğukturlar.
Deri ve ciltleri ince gözenekli, az terlerler, ellerindeki damarlar gizlidir.
Deri ve cilt renkleri beyazdır. Göz renklerinin beyazı beyaz ve uyuşuk.
Gözbebekleri ise genellikle açık, renkli ve mavidir. Saçları ince, yumuşak,
yalın, açık kahve rengi, sarışın ve sarı renklidirler. Balgami mizaçlıların da
saçları genellikle azdır. Avrupa insanı bu tarife çok yakındır.
Balgami Mizaçların Eğilim Belirtileri:
Ağızları tatsız, nemli ve çok suludur. İştahları çok ve
oldukça fazla yerler. Yiyeceklerin sindirim ve hazmedilmesi zayıftır. Mideleri
gaz yapar. Bazen kabızlık çekerler. Tatlı ve tuzlu şeylere eğilimleri fazladır.
Turşuya meyilleri yoktur. karınlarından kar kur sesleri gelir. Soğuğa
temayülleri yoktur. Onun yerine sıcağa oldukça meyillidirler.
Eğer balgam kafada fazlalaşırsa aptallık ve ahmaklık oluşturur.
Sebebi ise başta soğukluğun artmasıdır. Hafızanın arttırılmasını sağlayan tüm
ilaçlar sıcak besinlerden hazırlanmaktadır. Kafada soğukluk (elbette soğukluk
ve kuruluk) zirveye çıkarsa Alzheimer hastalığı oluşur.
Eğer kanda balgam olmazsa teneffüs yapılamaz.
Balgami mizaçlar soğuk şeyleri tek başına tüketmemelidirler, sıcak
yiyeceklerle birlikte tüketmelidirler.
Bitkisel yağlar, tere yağı, kola, pirinç, inek eti, sosis,
salam türü ürünler balgamı arttırır. Dolayısıyla balgami mizaçlar bu tür
yiyeceklerden sakınmalıdırlar.
***
Sıcak ve Nemli Besinler: (Demevi, Hava, Kan, Bahar Mevsimi)
Süt ürünleri: yoğurt, tereyağı, taze inek ve koyun sütü. (her
üçü de yerli ve köy ürünü olmalı)
Kavunun her çeşidi, acur
Meyveler: Ananas, kuru ve taze incir, üzüm, hurma, kaysı,
kiraz, armut, tatlı elma, meviz (siyah kuru üzüm), ağaç kavunu[3], tut
çeşitleri ve kuru üzüm.
Turpun her çeşidi, havuç, patates, şalgam.
Hububat olarak buğday ve fasulye çeşitleri.
Et: karides, yerli tavuk, ak ciğer ve kara ciğer, paça, kuzu,
hindi, dil.
Badem, fıstık, kavun çekirdeği, susam.
Üzüm pekmezi, susam yağı, acı badem yağı, tahin, inek yağı,
kuyruk yağı.
***
Sıcak ve Kuru Besinler: (Safravi, Ateş, Yaz Mevsimi)
Süt ürünleri: eski peynir.
Patlıcan ve yeşil biber.
Mango, ayva, zeytin ve Hindistan cevizi.
Pancar, soğan, sarımsak, arpacık soğanı.
Pancar yaprağı, yarpuz, nane, yeşil soğan, reyhan, tarhun
otu, dere otu, çemen otu, ısırgan otu, lahana, tere, maydanoz, rezene, kereviz.
Hububat olarak: çavdar, nohut ve pirinç.
Et olarak: geyik, ördek, bıldırcın, deve, horoz, deve kuşu,
serçe, keklik, kebap ve kalp.
Kaju, (Hindistan bademi), acı badem, fıstık, çam fıstığı,
kabak çekirdeği, ceviz, fındık.
Kekik, üzerlik, yeşil ve siyah çay, hardal, tarçın, biber,
zerdeçal, zencefil, kimyon, kakao, safran, vanilya, çörek otu, tuz, kakule.
Bal, zeytin yağı, kızartma türleri.
***
Soğuk Ve Kuru Besinler: (Sevdavi, Toprak, Sonbahar Mevsimi)
Muşmula, erik, ekşi nar, ekşi elma, limon, greyfurt, ağaç
kavunu, iğde, ahududu, sarıçalı, alıç.
Ravent, kişniş.
Hububat türü olarak: darı, kuru bakla, pirinç, arpa, mısır,
mercimek.
Et türü olarak: inek eti, keçi eti, böbrek, sakatat.
Kenevir.
Sumak, nişasta ve kahve.
Sirke, kanula, mısır ve bitkisel yağlar.
***
Soğuk ve Nemli Besinler: (Balgami, Su ve Kış Mevsimi)
Süt ürünleri: taze peynir, kaymak, ayran, yoğurt.
Salatalık, kabak türleri, domates, karpuz ve balkabağı.
Çilek, erik, portakal, tatlı nar, zerdali, şeftali, tatlı limon
(Türkiye’de pek bulunmayan bir çeşit tatlı limon), mandalina, kivi, nar suyu.
Patates.
Ispanak, bamya, mantar, marul, yeşil fasulye, beyaz hindiba
ve semizotu.
Hububat türü olarak: taze bakla ve bezelye.
Et türleri: balık çeşitleri ve koyun beyni.
Kabak çekirdeği, haşhaş, karpuz çekirdeği ve gülsuyu.
[1] - İslam alimleri insan bedeninin temeli olan dört maddeyi
(kan, balgam, safra, siyah köpük/sevdâ) saydıktan sonra; vücudun bu maddeleri
nasıl ürettiğiyle ilgili görüşler ileri sürer. Mesela kanı, uygun yiyecek ve
içeceklerin oluşturduğunu; safrayı sıcak, latif, tatlı ve yağlı gıdaların
oluşturduğunu vs. bir bir sayar. Neticede de insan bünyesindeki
karışıklıkların, sıcaklık ve soğukluk oranları farklı olan bu maddeler
nedeniyle doğabileceğini; hatta kötü düşüncelerin dahi bu dört karışımı
harekete geçirebileceğini vurgularlar.
[2] - Bir ilacın sıcak ya da soğuk olduğu söylendiğinde
burada, ne o ilacın temelde çok sıcak ya da çok soğuk olduğu, ne de insan
vücudundan daha soğuk ya da sıcak olduğu kast edilmektedir. Aksi takdirde, söz
konusu edilen istenmeyen bir sonuç ortaya çıkacaktır; ancak burada hazırlanan
bir ilacın, kesin olarak insan vücuduyla aynı mizaçta olması gerektiği
belirtilmektedir.” (ibn Sina)
[3] - Ağaç kavunu (Citrus medica), sedef otugiller (Rutaceae)
familyasından meyvesi yenen bir bitki türü. Kalın ve sert kabuğu ile bilinir.
Genelde bir süre saklandıktan sonra ya da hamur işlerinin içine katılarak
tüketilir. Bazı kültürlerde meyve çayı yapımında kullanılır. Ağaç kavunlarının
en çok yetiştiği yerler Akdeniz çevresi, Hindistan'ın bazı bölgeleri ve Güney
ile Orta Amerika'dır. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. 3 yaşına
geldiğinde meyve vermeye başlar. Meyvesinin boyu eninden büyük genelde 12-15 cm
arasındadır. Kabuğu kalın, sert ve kokuludur. Dış kabuğu üzerinde pürüz ve
çıkıntılar bulunur.
Kaynak: Ehlibeyt Haber Ajansı ABNA
Selamünaleyküm.. ben balgami oluyotum buraya gore..sicak kuru sicak nemli soguk kuru soguk nemli diye beslenmesi gereken durumlar var.. fakat anlamadigim bunlar orda verilen mevsimlerde mi beslenmemiz gereken durumlar oluyo.. yani hangi mevsimse ona gore.. nasil yapacagiz
YanıtlaSilorada biraz nispetler ve sizin balgam mizacınız hangi derecede o çok önemli hocam. genel olarak mevsime göre beslenme değil. önce balgam mizaç iseniz sıcak kuru yani zıtı ile beslenemiz gerekiyor
SilMerhabalar,
YanıtlaSilEğer balgami mizaç özellikleriniz var ise, soğuk nemli gıdaların karşıtı sıcak kuru özellikli gıdaları tüketmeniz gerekiyor, denge sağlanması için.
Selamlar
Teşekkür ediyorum..
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhabalar,
Silİnternet alış veriş sayfasıyız, mizaç belirleme gibi bir hizmetimiz bulunmuyor, konunun uzmanlarını araştırırsanız daha iyi olur, selamlar
biz mizaç hususunda yardımcı olabliriz . sosyal medyadan derviş hacamat tan ulaşablirsiniz. uzman bir mizaç hocamız vardır.
SilSelam Aleyküm bende bazı safravi ve bazı balgami özelliklerin ikiside var nasıl oluyor?
YanıtlaSilmutlaka tek bir mizaca tabi olmayabilirsiniz. beslenmelerimiz çok karışık olduğu için iki hıltta yükselmiş olabilir. önemli olan hangisi daha baskın onu bilmek ve ona göre itidale çekmek gerek.
SilHocam benim de karisma var safrayim ama sovda yukselmis ne yaplaliyim bilgi verir misiniz? 4 mizacı dengelemek icin ne yapabilriiz
Silöncelikle mizaç tespiti çok önemli net olarak belirlenmeli ve ona göre beslenmeye ek olarak bazı terkipler verilmeli. genel olarak dedğiniz gibi ise vucunuzu nemlendirmeniz şart...
SilBurç eşleştirmelerinde yanlışlık var. Anlamadım.
YanıtlaSilburç tam olarak sonuç vermez... çok küçük bir parçadır o da akut mizaç değil cibilli yani dğuştan mizaca dair bilgi verir.
SilDış görünüş olaral safraviyim sanirim fakat karakter olarak balgamı. Bu durumda ne yapmalıyım
YanıtlaSilSelamünaleyküm hocam ben sovdavi mızacim ve çoğu özelliği var ağır basıyor ve içine kapalılık kuru cilt vs çok fazla onune geçmek için ne yapmalıyım
YanıtlaSilMerhaba bunlarla ilgili ayrıntılı bilgi edinebileceğiniz bir kitap önerebilir misiniz
YanıtlaSilMerhaba hocam ben hangi gruba aitim tam olarak çözemedim.Fakat şu an 24 yaşındayım ve 10 yaşından bu yana safra kesesi taşlarım vardı fakat yıllarca ülser sanılip mide hapları kullandım safra kesem içindeki taşlardan ötürü iltihap kapmış ne yapabilirim
YanıtlaSilMizaç kayması olabillir ortam izlenen filmler aile anne baba yanlış eğitimi arkadaş çevresi vs vs neden olur mizaç kayabilir
YanıtlaSil