Ballı Mahmudiye
Osmanlı saray mutfağına
ait bu yemek ilk defa 1539 yılında Edirne sarayında yapılmış. Padişah 2. Mahmut’un
en sevdiği yemeklerden biriymiş Ballı Mahmudiye.
Malzemesi; 5 kişilik
1,5 kilogram köy Tavuğu
1 adet havuç, “soyulup
dörde bölünmüş”
1 adet soğan “soyulup
dörde bölünmüş”
1 ad defne yaprağı
1 adet küçük çubuk tarçın
5–6 dal maydanoz yaprağı
Dörtte bir limon dilimi
5 adet iri kuru kayısı
15 adet kuru rezaki üzümü
20 adet kabuğu soyulup
acık Pembe kavrulmuş badem
2 kaşık çiçek balı
½ adet limonun suyu
1 yk Buğday nişastası
1 yk Tereyağı
Yapılışı:
İlk sıradaki malzemeleri
bir tencereye koyup tavuğu haşlayınız ve köpüğünü çıktıkça kevgirle üzerinden
alınız. Tavuk haşlanınca tavuğu haşlama suyundan çıkartıp soğutun ve kemiksiz
olarak iri parçalar halinde ayıklayınız.
Tavuğun suyunu atmayınız
ve suyun yarısıyla bol arpa şehriyeli pilav yapınız.
Tavuğun kalan suyunu
süzdürerek başka bir tencerede ocağa koyunuz, içerisine kayısı, üzüm ve
bademleri ekleyip kısık ateşte kayısılar yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Bal, limon suyu ve
nişastayı çok az suda ezip karıştırın ve kaynayan tavuk suyuna ekleyip bağlayın
ve tadını tuzunu ayarlayın. Bu terbiyeli ve kayısılı tavuk suyu 2 bardağı
geçmemeli, parça tavukları bu suya ekleyin ve kısık ateşte bir tasım kaynatıp
ocağın altını kapatın ve 20 dakika demlendirin yemeği, servis etmeden önce irice
kıyılmış maydanoz yaprağını ve 1 kaşık tereyağını ekleyin ve yanında arpa
şehriyeli pilavla servis ediniz.
Afiyet olsun :)
Afiyet olsun :)
Tarif; Aydın Demir
Hiç yorum yok :
Yeni yorumlara izin verilmiyor.