26 Eylül 2014 Cuma

Osmanlı Sarayından Bir Yemek; Ballı Mahmudiye




Ballı Mahmudiye

Osmanlı saray mutfağına ait bu yemek ilk defa 1539 yılında Edirne sarayında yapılmış. Padişah 2. Mahmut’un en sevdiği yemeklerden biriymiş Ballı Mahmudiye.


Malzemesi; 5 kişilik

1,5 kilogram köy Tavuğu

1 adet havuç, “soyulup dörde bölünmüş”

1 adet soğan “soyulup dörde bölünmüş”

1 ad defne yaprağı

1 adet küçük çubuk tarçın

5–6 dal maydanoz yaprağı

Dörtte bir limon dilimi



5 adet iri kuru kayısı

15 adet kuru rezaki üzümü

20 adet kabuğu soyulup acık Pembe kavrulmuş badem

2 kaşık çiçek balı

½ adet limonun suyu

1 yk Buğday nişastası

1 yk Tereyağı



Yapılışı:

İlk sıradaki malzemeleri bir tencereye koyup tavuğu haşlayınız ve köpüğünü çıktıkça kevgirle üzerinden alınız. Tavuk haşlanınca tavuğu haşlama suyundan çıkartıp soğutun ve kemiksiz olarak iri parçalar halinde ayıklayınız.

Tavuğun suyunu atmayınız ve suyun yarısıyla bol arpa şehriyeli pilav yapınız.

Tavuğun kalan suyunu süzdürerek başka bir tencerede ocağa koyunuz, içerisine kayısı, üzüm ve bademleri ekleyip kısık ateşte kayısılar yumuşayıncaya kadar kaynatın.


Bal, limon suyu ve nişastayı çok az suda ezip karıştırın ve kaynayan tavuk suyuna ekleyip bağlayın ve tadını tuzunu ayarlayın. Bu terbiyeli ve kayısılı tavuk suyu 2 bardağı geçmemeli, parça tavukları bu suya ekleyin ve kısık ateşte bir tasım kaynatıp ocağın altını kapatın ve 20 dakika demlendirin yemeği, servis etmeden önce irice kıyılmış maydanoz yaprağını ve 1 kaşık tereyağını ekleyin ve yanında arpa şehriyeli pilavla servis ediniz.

Afiyet olsun :)


Tarif; Aydın Demir


Hiç yorum yok :