18 Eylül 2014 Perşembe
Farklı Mizaçlı Kişilerin Yiyecekleri
Sıcak Mizaçlı Kişiler
Mizacı sıcak olan kişiler soğuk tabiatlı gıdalar ve şerbetlerle beslenmelidir. Özellikle yazın çok sıcak günlerinde korku suyu ile kabak aşı, ıspanak, sirkeli ve zeytinyağlı salata ve cacık yemeli; şerbetlerden ise nilüfer şerbeti, limon şerbeti, vişne hoşafı ve mardin eriği hoşafı içmelidir.
Sıcak mizaçlı kimseler yemek vakitlerini geçirdikleri zaman baş ağrıları olur. Bu gibi insanlar için uygun olan; sabahleyin bir iki lokma ekmeği, nar, elma, koruk ve limon şerbeti gibi ekşi şerbetlerden birisiyle ezerek ıslatıp yemeli ve bu tür şerbetlerden içmelidir. Bu yiyecekler soğuk etkili olduğundan bedeni dengeliyor ve baş ağrısının oluşmasını önlüyor.
Safravi Mizaçlı Kişiler
Safravi mizaçlı kişilerin gıdaları soğuk ve yaş-nemli gıdalar olmalıdır. Yani erişte çorbası ile pirinç ve etle pişirilmiş ıspanak çorbası, semiz et ile pişirilmiş erik yemeği gibi yiyeceklerdir. Kabak kalyesi nar ekşisi ile koruk aşı, eril aşı, sirkeli mercimek aşı -buna Araplar tafsîl derler- safravi mizaçlara uygun gıdalardır. Özellikle yaz günlerinde aç kalmamak gerekir. Zira açlık safravi mizaçlara ve gençlere zarar verir.
Demevi Mizaçlı Kişiler
Demevi mizaçlı kişilerin beslenmesi soğuk nitelikli ve kan yapmayı önleyen gıdalardan olmalıdır. Limon, turunç gibi narenciye şerbetleri, amberbaris ve hünnap şerbeti içmelidir. Mercimek aşına sirke katıp yemeli; yemeklere de sumak ve koruk ilave etmelidirler.
Balgami Mizaçlı Kişiler
Balgami mizaçlı kişilerin gıdası sıcak nitelikte ve balgamı kesici özellikteki gıdalar olmalıdır. Nohut,şalgam ve havuç yemeklerini tercih etmelidirler. Ceviz yağı yahut zeytinyağı ile pişirilmiş kırmızı etten kavurmalar bu kişiler için uygundur. Yemeklerine de biber ve tarçın serpmelidirler.
Sevdavi Mizaçlı Kişiler
Sevdavi mizaçlı kişinin gıdası nemlilik veren gıdalardan olmalıdır. Semiz koyun eti ve semiz tavuk etinden çorba veya yahni pişirmelidirler. Erişte yemeği ve rafadan yumurta yemelidirler. Sevdavi mizaçlılar için kabak yahnisi, kabak dolması ve az biber ve tarçın ile yapılmış et köftesi uygundur. Koyun eti veya piliç eti ile pişmiş ve içine biraz maydanoz katılmış ıspanak yemeği de tavsiye edilen yiyeceklerdendir.
Soğuk Mizaçlı Kişiler
Mizacı soğuk olan kişiler sıcak tabiatlı ve hafif yiyecekler yemelidirler. Koyun etiyle pişen nohut yemeği ve üzerine biber, tarçın, kimyon gibi baharat ekilmiş kebaplar uygundur. Soğuk mizaçlılar, üzerine sıcak etkili baharat serpilmiş koyun eti ile pişirilmiş pirinç pilavı yemelidir. Isıtıcı özelliği olan baharatlar genelde zahter-yabani kekik, tarçın, karanfil ve kimyondur. Erişte aşı, Çerkez tavuğu aşı, koyun gerdanı ve semiz tavukla pişmiş çorbalar da uygundur.
Soğuk mizaçlılara güvercin eti ve geyik eti de uygundur. Bu etler pişirilirken çeşni olarak kimyon, frenk kimyonu ve tarçın ekleyip sarımsak katılmalıdır. Ayrıca soğuk mizaçlı kişilere muhallebi, hurma şırası, aşure, paluze -nişasta ve meyve suyu ile hazırlanan hafif bir tatlı- ve baklava yemeleri uygundur.
Kaynak; Sağlığın Can Damarı - Prof. Dr. Ayten Altıntaş
Etiketler:
balgami
,
demevi
,
mizaçlar
,
mizaçlara göre gıdalar
,
purneva doğal
,
safravi
,
sevdavi
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
MİZAÇLA ALAKALI EĞİTİMLER İÇİN derviş hacamat sosyal medya hesaplarımızdan ulaşablirsiniz
YanıtlaSilmail:hakan7692@gmail.com
hakanyigen80@gmail.com