17 Eylül 2014 Çarşamba

Manevi olarak kuvvetli bir temizleyici etkisi olan "Pelesenk Yağı" hakkında







Pelesenk değerli bir ahşaptır. Adını arapça “belesan”, “balsam” yani reçine kelimesinden alır. Çoğunlukla Kızıldeniz kıyıları, Hindistan, Madagaskar, Senegal gibi sıcak iklimli, Karaibler gibi tropikal bölgelerde yetişir, dünyanın en sert ve en ağır tropikal ağacıdır. 

Ağacın gövdesi çizilerek elde edilen reçinesi pelesenk yağı olarak bilinir. Pelesenk ağacının dış odunu sarı, iç odunu çikolata kahverengi ile mor arasında değişir. Ayrıca iç odunda belirli siyah ve mor damarlar bulunur.

Parfüm endüstrisinde, koku verici olarak bazı terkiplerin içine girer. Eski mısırlılarda ölüleri mumyalamada kullanılmıştır. Tarihte Pers krallığının bütün kadınları bu kokudan sürünürler ve kralın giysileri de bununla kokulanırdı.
 
Mirha - Pelesenk, günlük ile sığla yağları ortaçağ Avrupa’sının ve yakın doğunun bilinen en eski tütsülerindendir.


Nefes darlığı ve vereme karşı iyi gelir, öksürüğü keser, balgam söktürücü özelliği vardır.

Gözün görme gücünü arttırır. Göz kararmalarını gidericidir.
Bağırsak iltihabına karşı yararlıdır.

Adale sertleşmesine iyi gelmektedir.

Romatizma ağrılarına ve kireçlenmeye karşı masaj yapılarak uygulanır.

Çatlak ya da sertleşmiş ciltler, yaralar, ağız ülseri, iltihaplı dişetleri üzerine iyileştirici etkisi vardır.

Sulu egzamanın iyileşmesini hızlandırır.

Mantara karşı iyileştirici özelliğinden dolayı, genital yıkamada ya da atletlerin ayak banyolarında kullanılır.

Huzursuzluk hallerini giderir, belirsizlikleri ve korkuları yatıştırır, duygular üzerine pozitif, dengeleyici etkiye sahiptir.

Manevi olarak kuvvetli bir temizleyici etkisi vardır. İyi niyete ve aynı zamanda iç huzura destek verir. Maddi ve manevi dünyayı dengeler.

Kuvvetli hava temizleyicidir, yağ lambaları, hava temizleyicilerde kullanılır. 


Pelesenk Yağı Kullanımı

10 damla uçucu yağ, 25 ml suda iyice karıştırılır. Yaralar için dıştan uygulanır ya da hemoroitler için losyon olarak kullanılır.

1 ml uçucu yağ, 15 ml tatlı badem yağıyla seyreltilir. Yoğun balgamlı soğuk algınlığı ve bronşitte göğse masaj yapılır.

Akne ve deri iltihabı gibi cilt sorunlarının ve iltihaplanmayı azaltmak için, 2 – 4 damla uçucu yağ, 10 ml soya yağına ilave edilerek dıştan uygulanır.

Boğaz ve diş eti sorunları için antiseptik olarak, 1 damla pelesenk ve 1 damla nane uçucu yağı bir bardak suya ilave edilir. Ağız çalkalanır ve gargara yapılır, su yutulmaz.

Cilt çatlakları için, 5 damla pelesenk, 5 damla benzoin ve 4 damla ıtır uçucu yağı, 30 gr parfümsüz, içinde lanolin olmayan kreme ilave edilir. İyice karıştırılır ve cilde uygulanır.



Yüksek doz ve uzun süreli kullanımından kaçınılmalı, böbrek rahatsızlığı olanlarla hamileler denetimi olmadan kullanmamalıdır.


Hiç yorum yok :