16 Eylül 2014 Salı

Arap Kahvesi "Mırra"nın Aroma Kaynağı ve Mide Dostu Kakule






Suriye sokaklarında kahveyle karışık kakulenin kokusu sarar etrafı. 

Zencefilgiller familyasından olan,  Hindistan’ın, Ortadoğu ve Asya’nın sıcak yörelerinde yetişen kakulenin tohumları içinde nişasta yanı sıra bazı reçineler ve ona özel kokuyu veren uçucu yağlar mevcut. Sabinen, mirsen, menton, borneol ve pinen içerdiği etken maddelerden bazıları.

Orta Doğu'da, Arap ülkelerinde ve Hindistan'da sık kullanılıyor kakule. Araplar kahveye eklemeyi çok seviyorlar, bizde ise 'mırra' adındaki yine Arap kökenli özel bir kahve türüne ekleniyor. Hintlilerde çaya eklemeyi seviyorlar, ikisine de müthiş bir aroma kazandırıyor. Ülkemizde Antep, Urfa gibi bazı yörelerde 'Hel' olarak biliniyor, 'Hememe"de bizdeki diğer bir ismi.

Kakuleyi, et ve bakliyat yemekleri, pilavlar, unlu ürünlerde, balık yemeklerinde kullanabilirsiniz. Sütlü tatlılar ile kurabiye ve keklere de hoş kokusu ile güzel bir lezzet vermekte.

Pek çok kültürde çay ve kahveye aroma katmak için kullanılıyor, Türk kahvesi veya French Press için öğütülmüş granül kahve içerisine damak tadınıza uygun miktarda öğütülmüş kakule katabilirsiniz, tadı ve kokusunu seveceksiniz.

Kakule çayı da yapabilirsiniz: Bir tatlı kaşığı kakule tohumunu ezin ve kaynar su ekleyip 5-10 dakika demlenmeye bırakın, günde üç fincana kadar tüketebilirsiniz. Yemeklerden hemen önce alırsanız sindirime yardımcı olur ve gaz şikayetlerini azaltır.

Hamilelikte kullanılması tavsiye edilmeyen bitkilerden.

Doğu tıbbında soğuk algınlığında, sindirim bozukluklarında, astım ve bronşitte yaygın olarak kullanılıyor. Almanya  Sağlık Bakanlığının bitkisel ürünlerin hazırlanmasından sorumlu birimi E komisyonu kakulenin sindirim bozukluklarında kullanılmasını onaylamış.

Kakulenin şifa özelliklerine bakarsak;

·   İştahı artırır, midevidir, sindirim sistemini uyararak, sindirim işlemini kolaylaştırır.
·   Mide ve bağırsak gazlarını söktürür, aynı nedenle oluşan karın ağrısını da geçirir.
·   Baş ağrısını geçirir.
·   Tükürük akışını hızlandırır.

Bu şikayetleriniz için yemeklerden önce , 1 bardak kaynar suda, taze ezilmiş 1 tatlı kaşığı dolusu kakule tohumlarını 10-15 dakika süreyle demlendirin.

·   Kakule tohumları ayrıca nefesin kötü kokusunu da temizler. Bunun için bir-iki kakule tohumu ağza alınıp çiğnenir.
·   Akciğerler için antiseptiktir.
·   Bronşite çok faydalıdır.
·   Kakule, dövülerek toz haline getirilip, buruna çekilirse nezleyi keser.

Mideniz bulandığında, kaynatacağınız nanenin içerisine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ilave ederek için. Bulantınız iyileşecektir.


Kakule, nane ve kekikle beraber kaynatılıp içildiğinde hem mide yaralarına hem de midede oluşan gazların giderilmesinde faydalıdır.



2 yorum :

  1. 00905352119007 bana lazım kakule yani hel

    YanıtlaSil
  2. 00905352119007 bana lazım kakule yani hel kahve için

    YanıtlaSil