31 Ocak 2014 Cuma

Aromaterapi Nedir?







 Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi, bitkisel aroma yağları ile tedavi uygulama yöntemidir. Aromaterapide kullanılan yağlar, bitkilerin kök, çiçek, yaprak vb. bölümlerinden elde edilen saf uçucu yağlardır. Eski bir tedavi yöntemidir. Hindistan ve Çin uygarlıklarından köken almıştır. Mısırlılar ise mumyalamada ve ayinlerde aroma yağlarını kullanmışlardır. Aromaterapi daha sonra Mısır’dan Yunan uygarlığına geçmiş, oradan da bütün dünyaya yayılmıştır.

Eski zamanlarda Aromaterapi, koruyucu hekimlik amacıyla kullanılıyordu; ama dünyada ilaç sanayi başlayınca ve hazır, ucuz ilaç elde edilince zahmetli olan bu işlemden zamanla vazgeçilmiş, Aromaterapi gündemden kaybolmuştur.

Yağ lambası

Yüzyılımızın başlarında Fransız Kimyager Doktor Gattefosse, laboratuarında yaptığı bir deney esnasında kaza ile elini yakmış (gaz lambası ile), o sırada elinde bulunan Şişeden dökülen lavanta yağının elini süratle iyileştirdiğini fark etmiştir. Daha sonra yaptığı araştırmalar sonucunda yağların, güçlü antiseptik, mikrop öldürücü, iyileştirici, hızlı hücre yenileyici etkilerinin olduğunu saptamıştır. Ayrıca yaptığı farklı çalışmalar sonrasında aroma yağlarının kan dolaşımı yardımı ile lenf sistemine ulaştığını ve hücre arası sıvı (extra cellular fluid) yolu ile iyileştirdiğini kanıtlamıştır.


Diğer bir Fransız, Dr. Jean Valnet ve Madam Maury’da bu konuda iyi araştırma yapan uzmanlar arasındadır. Dr. Jean Valnet, ikinci Dünya Savaşı’nda Aromaterapiyi, yaraları tedavi etmek ve çabuk iyileştirmek için kullanmıştır. Bir biyokimyacı olan Madam Maury ise konuyu, kozmetik ve gençleşme tedavilerine kadar yaygınlaştırmıştır. Günümüzde Avrupa’da, özellikle İngiltere ve Fransa’da popülerlik kazanan bu yöntem, zamanla tüm dünyada bir yaşam biçimi haline gelmiştir.

Çampisaj

Çampisaj, önemli ve oldukça basit bir yöntemdir. Aromaterapik yağlar vasıtasıyla yapıldığı gibi istenirse çok faklı Şekillerde de kolaylıkla uygulanabilir. Kafatasında bulunan marma noktası da denilen noktalara ve boyun bölgesine bitkisel yağlarla ya da kuru kuruya yapılan masaj yöntemi olup bedenin birçok organını ve bölgesini olumlu etkileyen bir uygulamadır. Hindistan’da yapılan geleneksel bir tedavi yöntemi olup aslında her insanın kendisine rahatlıkla uygulayabileceği bir alışkanlık haline de gelebilir.

İnsanın kendisine uygulattığında bedenen ve ruhsal olarak fayda göreceği bir yöntemdir. Aroma lambası gergin durumlarda insana ciddi faydalan vardır. Ilık suyla duş almanın yanında saçlı kafatası derisinin köpüklendirilmesi sırasında başın birçok bölgesine fazla basınç uygulamadan hafifçe masaj yapılarak bu bölgenin tüm damar dolaşımının rahatlatılması kısa sürede belirgin bir iyileşme hissinin meydana gelmesini sağlar. Hormon salgılama merkezleri ve bedenin çok önemli enerji alanları buradadır. Burada düzelen dolaşım, doğrudan tüm bedeni zihinsel ve ruhsal bakımdan rahatlatır.

Çampisaj, oturularak yapılan ve 40 dakika süren bir masajdır. Yağ lambası Hindistan cevizi, zerdali çekirdeği, tatlı badem ve susam yağı ile kişinin ihtiyacına göre belirlenen aromatik Öz yağların karışımıyla üst bedene; özellikle kafa bölgesine uygulanır.

Uygulandığı Hastalıklar

Sırttaki nodüller, kronik boyun tutulması, baş ağrısı ve migren, saç ile ilgili sorunlar (dökülme, kepek vb.), yüzdeki ağrılar (göz, sinüs, çene vb.), toksin birikimi, zihinsel sıkıntılar, stres kaynaklı sıkıntılar (depresif ruh hali, anksiyete, huzursuzluk, gerginlik, endişe, uykusuzluk)

Şakralar ve Çampisaj

Şakralar,  bedeni yaşamsal enerji ile besleyen “enerji çemberleri” olarak tanımlanabilir. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal denge için bu enerji merkezlerinin aktif olarak çalışması gerekir ancak çocukluğumuzdan itibaren bu merkezleri kullanmasını bilmediğimiz için zamanla bloke olurlar. Belli tekniklerle şakralar beslenerek, bedendeki enerji akışına destek olunabilir.
Çampisajda şakraları dengelemek için uygulanan bazı teknikler kişinin enerji akışına destek olarak fiziksel ve zihinsel rahatlık sağlayabilir. Şakralarla birlikte bazı aromatik özyağlar çampisajda kullanılır. Şakralar, temsil ettiği organlar ve kullanılan aromatik özyağların tablosu aşağıdaki hazırlanmıştır.


Şakralar
Temsil   Ettiği Organ
Aromatik   Öz Yağlar
1.Kök   Şakra
Kemik,   kan, sert dokular, anüs,
Sedir,  Sandal,   Vetiver, Selvi,  Ardıç
2.Sakrum   Şakra
Pelvis   bölgesi, üreme organları, bağırsaklar, böbrek, mesane, tüm sıvılar, lenf, kan
Yasemin,   Itır, Tefarik, Anason, Zencefil
3. Solar   Pleksus Şakra
Karın   boşluğu sindirim sistemi, karın, karaciğer, dalak, safra kesesi
Kara   Biber, Kakule,Rezene,  Kişniş, Portakal, Melekotu, Melisa
4. Kalp   Şakra
Kalp,   göğüs kafesi, akciğerler, kan, deri, kan dolaşım sistemi
Gül,  Lavanta,  Bergamut,   Portakal Çiçeği, Palmarosa, Gül Ağacı
5. Boğaz   Şakra
Bronşlar,   yemek borusu, ses telleri, boğaz, ense, çene
Adaçayı,   Papatya, Okaliptüs, Biberiye, Çam, Mandalina
6. Üçüncü   Göz Şakra
Beyincik,   kulaklar, burun, sinüsler, gözler, sinir sistemi, yüz
Sandal,   Limon, Kakule, Tarçın Civanperçemi
7. Taç   Şakra
Beyin
Sedir,   Günlük, Mür, Fesleğen

Aromatik Özyağlar ve Çampisaj

Aromatik özyağların bedene masaj yoluyla uygulanmasının faydaları saymakla bitmez. Çampisajda kullanılan bazı aromatik yağlar ve etkileri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.



Sağlanan   Etki     
Özyağlar
Enerji   veren   
Biberiye –   Defne – Çam
Harekete   geçiren
Limon –   Greyfurt – Ardıç
Dengeleyen   
Kakule –   Kişniş – Adaçayı
Sakinleştiren 
Lavanta –   Kır Papatyası – Itır  
Yavaşlatan     
Portakal   çiçeği – Ylang Ylang
Zihinsel   dinginlik veren        
Günlük –   Mür – Sandal – Tefarik




 www.purneva.com

Hiç yorum yok :