1 Şubat 2014 Cumartesi

Mucize bitkilerden biri Defne …




Defne mucize Bitkilerden biridir.  Güzel kokusuyla bizi büyüleyen defne bitkisi yemeklere lezzet vermekle kalmıyor sağlığımıza da büyük faydası dokunuyor.

Yaz kış yaprağını dökmeyen bir bitkidir. Ülkemizin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyıları ile bu kıyıların iç kısımlarında yetişir. 6-8 metre'ye kadar boylanabilen defne, yuvarlak tepeli ve sık dallı olarak gelişir. Yapraklarından yeşil renkli bir yağ olan Defne yağı çıkarılır.

İşte mucizevi bitkilerden biri olan defne’nin çeşitli ürünleri, kullanım alanları ve faydaları;

Defne Yağı;  Defne ağacının zeytine benzeyen meyvesinden çıkarılır ve bundan yapılan garlı sabun saç ve cilt sağlığı için kullanılır.

Defne yağı, yağ asitleri ve esansiyel yağlardan meydana gelir ve çok güçlü antioksidan ve antiseptik etkinlikteddir. Saç dökülmesine karşı oldukça etkilidir. Saç tellerini güçlendirir. Kepeklenmeyi azaltır.

Romatizmal rahatsızlıklarda masaj yağı içerisinde kullanılır. Sedef ve egzemada kullanılan bitkisel kremlerin içinde bulunur. Defne yağının spazm çözücü yangı ve ağrı giderici etkisi bulunur. Defne yağı sabun yapımında sıkça kullanılır.

Defne yağı kaslarda gevşeme yapar ve sıcaklık verir. Antiseptik özelliğinden dolayı vücud ısısını artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücud direncinin artırılmasında, eklem ağrılarında, adet sancılarında, soğuk algınlığına bağlı ağrılarda masaj yapılarak olumlu sonuçlar alınabilir.

En önemli özelliklerinden biri mikrop öldürücü olmasıdır. Bu nedenle sıcak suya bir miktar damlatılıp radyatör peteklerinin üzerine konulursa evdeki havayı mikroplardan temizler. Veya aynı işlemi yağ lambası ile de yapabilirsiniz.

Defne Sabunu;  Saçları besler, yumuşaklık ve parlaklık kazandırır. Defne sabunu antiseptik ve nemlendirici etkiye sahip olduğundan dolayı düzenli kullanımı saçın kepeklenmesini ve saçta mantar oluşumunu önler.

Defne sabunu saç diplerindeki gözenekleri açar ve saç dibi tahrişlerini onarırıcı etki gösterir.

Defne sabunu kendine özgü keskin kokulu ve açık kahverengi-yeşil renktedir


Cilt güzelliği ve sağlığı için faydalıdır, derideki gözenekleri açıp rahatlatır, kuru cildi nemlendirir.

Antiseptik özelliğinden dolayı,mikrop öldürürcü,cildi doğal temizler,bakterilerden arındırır, mantar, egzema, pişik, sivilce, tahriş gibi cilt hastalıklarında oldukça şifalıdır.


Hassas ciltlerde güvenle kullanabilir, ayrıca tıraş köpüğü olarak da kullanılabilir.
  
Defne Yağrağı;  Defne yaprağı sert ve mat renkli bir bitkidir. Kendine has bir kokusu ve tadı vardır. Bir çok kullanım alanı vardır. Etkilerini iyi göstermesi için genelde yaz sonunda toplamak gerekir. Kurutulma işlemi sırasında güneşle doğrudan temas ettirilmemeli. Gölgelik ve havadar yerde kurutulmalıdır.

Güzel kokusu nedeniyle yemeklerde koku ve tat verici baharat olarak kullanılır. Özellikle fırında pişireceğiniz yemeklerin üzerine üç beş defne yaprağı atarsanız, tadına kattığı lezzeti görürsünüz.

Defne yaprağı, hatmi çiçeği ile kaynatılıp, bal ve tarçın ile demlenirse Defne Çayı elde edilmiş olur.
Defne çayı iştah açmak ve hazmı kolaylaştırmak için faydalıdır.  Ayrıca,  vücudu terleterek yüksek ateşin düşmesine yardımcı olur. Grip, nezle gibi hastalıkların da bu sayede çabuk atılmasını sağlar.


Defne yaprağını eklem sızıları için kullanabilirsiniz, bunun için hazır defne yağı kullanabilirsiniz veya  bir şişe zeytinyağında otuz kırk defne yaprağını bir ay bekletin. Yağın rengi defne yaprağının rengini almaya başladığında karışımınız kullanıma hazır olacaktır. Bu karışımla vücudunuza masaj yapabilirsiniz.

Defne yapraklarıyla hazırlanan banyo adet öncesi gerginlik ve ağrılara, romatizma ağrılarına, kas yorgunluklarına iyi gelebilir. 3 avuç defne yaprağını 1 litre kaynar suda 5 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra bu su, ılık su dolu küvete eklenir. Banyo süresi en fazla 30 dakikadır.

Defne yaprağı (Lauri folium) tentür, çay ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Defne bitkisi nin tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak kullanılan bölümü yaprak ve yaprağından elde edilen uçucu esansiyel yağdır. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahiptir.

Defne Meyvesi;  Meyvesinin iki tanesi dövülüp yenilirse sancının her türünü keser.
Defne meyvelerinden elde edilen yağın antiseptik özelliği vardır.
Meyvelerinden elde edilen Defne Yağı cildi tahriş eden merhemlerle karıştırılarak kullanılır. 

Defne ağacının kabukları ezilerek merhem haline getirilir, zona ve romatizmal hastalıklarda şifa vericidir.

Defne üzerine son olarak, hamilelerin defne ürünlerini kullanması sakıncalıdır. Defne yağı hassas ciltlerde alerjiye neden olabilir. Kullanılan defne türü Laurus nobilis olarak bilinen Akdeniz defnesidir. Zehirli defne türleri olduğu için hangi türünün kullanıldığından emin olmak gerekir. Yaban defnesi, Arabistan defnesi gibi türleri zehirlidir.


www.purneva.com


Hiç yorum yok :