16 Ocak 2014 Perşembe

EKOLOJİK DETERJAN NEDİR?









                                        


Sıradan bir deterjanın içeriği : % 20 tansio-aktif maddeler 
(temizleyici ve en zehirli maddeler), kireç sökücü veya kirecin, temizleyici maddeler üzerindeki etkisini engelleyen kompleks maddeler ; yağ lekerini söken aktif proteinler ; ve diğer lekeri yok eden beyazlatıcı maddeler ; koku esansları, boyalar-renklendiriciler....

Ekolojik bir deterjanının bileşimine yakından bakıldığında :
Ekolojik deterjanların tansiyo-aktif yani temizleyici maddeleri, silis, tebeşir, kil.. gibi mineraller veya şeker, kopra yaǧı, zeytin yaǧı.. gibi bitkisel yenilenebilir hammaddelerden elde edilir. Sıradan deterjanlarda kullanılan petrokimsayal türevi maddelerden farkı, moleküllerinin tamamen yok olması ve çevreye zarar vermemesidir.

Enzimler tansi-oaktif maddelerin miktarı azaltır. Fakat klasik deterjanlarda kullanılan GDO enzimler, çamaşırlar kuruduǧunda dahi, hâlâ aktif oldukları için alerjilere yol açabilir. Ekolojik deterjanlarda kullanılan ve genleriyle oynanmamış enzimler ise yıkama esnasında kendiliǧinden yok olur. Örneğin Sonett gibi bazı üreticiler genetiǧi değistirilmis enzimleri kullanmayı reddediyor.

Beyazlatıcı maddeler : ekolojik deterjanlar, soda ve oksijenli su bazlı olan, (zararsız) sodyum perkarbonatı kullanır. Sıradan deterjanlar ise Perborat bir yana, bazı UV ışınlarını görünür ışınlara çevirebilen, böylece çamaşırların gözümüze daha beyaz gözükmesini saǧlayan, ancak çeşitli alerji hastalıklarına neden olan floresan maddeler kullanır.

Ekolojik deterjanlarda gereksiz ve çoǧu zaman cildimizi tahriş edebilecek kimyasal koku esansları ve renklendirici maddeler bulunmaz. Bu deterjanlarda kokular, saf ve biyolojik olan bitki özü yaǧlarından elde edilir. Klasik deterjanlar ise, geri dönüşümü daha zor ve insan için zararlı olabilecek, petrol türevi sentez maddeleri kullanır.



www.purneva.com



Hiç yorum yok :