3 Temmuz 2015 Cuma

Sirkeyi hangi alanlarda kullanabiliriz





Sirke, Geleneksel Tıp'ta çok eski çağlardan beri ilaç olarak kullanılan bir gıda. Ateşlenmeler, boğaz iltihaplanması ve ağrı tedavisi gibi birçok durumda sirke kullanılagelmiştir.

1. Sindirim İçin, Sirke İçin

Sirkede, kabızlık ve reflü gibi problemlere sebep olan genel sindirim bozukluklarını gideren Malik Asit (*) bulunur. Bunun yanı sıra sirke mantar ve bakteri önleme özelliği ile gıda zehirlenmelerini de engelleyebilir. Özellikle elma sirkesi mide ve bağırsaklarda gaz oluşumunu da engeller. Mide yanmasına iyi gelir.

2. Uyku Problemleri

Uyku problemi yaşıyorsanız yatmadan önce ılık bir bardak suya, bir çorba kaşığı doğal sirke ve bal ekleyip için. Uyku problemi yaşamıyorsanız bile bu rahatlatıcı karışım uykunuzun rahat geçmesini ve dinç uyanmanızı sağlayacaktır.

3. Saç Bakımı

Doğal ve sağlıklı hayatı benimseyen kişilerin zorlandıkları konulardan biri şampuanlardan vazgeçmektir.
30 gr. kadar doğal sirkeyi küçük bir banyo tasına koyun, üzerine su ekleyip banyodan çıkmadan önce saçınıza dökün. Bu sudan sonra tekrar durulanmayın. Doğal sirkenin kokusu son derece hoştur, zaten saçlarınız kuruduktan sonra herhangi bir koku da kalmaz.

4. Cilt Bakımı

Doğal sirke cildinizin pH dengesini düzenler, sivilcelere ve siyah noktalara iyi gelir, cildi sıklaştırır ve güzelleştirir. Gece yatmadan önce cildinize doğal sirke sürebilirsiniz. Özellikle çilek veya gül sirkesi kullanabilirsiniz. Sirke yaşlanmaya bağlı cilt renklenmelerini de hafifletiyor ve cildi nemlendiriyor.

5. Kilo Verme

Yemeklerden önce sirkeli su içmek veya yemekle birlikte sirke tüketmek doyma hissine ulaşmayı ve daha az yemeyi sağlıyor. Aynı zamanda sirke, bağırsak içinde doğal bakterilerin (probiyotiklerin) büyümesini sağlayarak mantar oluşumlarını engelliyor ve bağırsak sağlığını muhafaza ediyor.

6. Vücut Arındırıcı

Doğal sirke vücudun alkali düzeyini yükseltir. Kanser, alkali vücutta oluşamaz.

7. Doğal Temizleyici

Deterjanların zararlarını artık biliyoruz. Her türlü ev temizliğinde en üstün sonucu alabileceğiniz ve kolay ulaşabileceğiniz bir malzeme sirke. Yalnız ev temizliğinde dahi kesinlikle market sirkesi kullanmamalısınız.

8. Doğal deodorant

Terleme ile atılan toksinlerin ağırlığına bağlı olarak ter kokusu rahatsız edici olabilir. Doğal sirkeyi koltuk altlarına sürerek ter kokusunu nötralize edebilirsiniz.

9. Sinüzit ve Alerjiler

Doğal sirke vücutta mukus oluşumlarını eritir, lenf bezlerini arındırırarak vücudun direncini arttırır. Bu özellikleri ile sirke alerji ve sinüzite iyi gelir. Sirkeyi içerek veya buruna çekerek kullanabilirsiniz.

10. Güneş Yanıkları

Doğal sirke güneş yanıkları sonrası oluşan ağrıları dindiriyor. Tatil çantanızda mutlaka bulundurmanız gerekenlerden.

Malik asit; Malik asit, ekşi meyvelerde doğal olarak bulunan bir asittir. Yaşayan canlı hücrelerin mitokondrilerinde yer alan bir enerji döngüsü olan Krebs döngüsünün, önemli bir ara basamağıdır. Sahip olduğu eşsiz özellikleri sayesinde sağlığa çok sayıda faydaları vardır.
Kaynaklar:
1. Aidin Salih, Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde, Sade Hayat Yayıncılık, 2012
2. healthy-holistic-living.com
Derleyen: Sümeyra Kılınç (sadehayat.com)

Hiç yorum yok :