10 Kasım 2014 Pazartesi

KUŞBURNU ŞURUBU



Malzemeler:

500 gr kuşburnu
2 lt içme suyu
Yarım kutu (1 çay kaşığı) safran
5 çay kaşığı aspir

Hazırlanışı:

- 500 gr kuşburnu 2.5 lt suda akşamdan ıslatın, (Kuşburnu sert bir meyve olduğu için bu şekilde bekletmek içeriğindeki vitaminleri öldürmeden kullanabilmeyi sağlar.)

- Ertesi gün aynı su içinde kuşburnu meyvelerini 20 dk kaynatın,

- Kaynama sonunda ateş söndürüp ve 1 çay kaşığı safran 5 çay kaşığı aspir ekleyin,

- Soğuyunca kuşburnu tanelerini ezerek süzün,

- Elde edilen şurup 5 gün kadar bozulmadan buzdolabında muhafaza edilebilir. Daha uzun muhafaza etmek isterseniz içine bal veya pekmez ekleyebilirsiniz,

KULLANIMI:

Şurubu çay demi gibi, biraz sıcak su ile karıştırarak sıcak çay şeklinde veya soğuk su ekleyerek soğuk bir şurup olarak tüketebilirsiniz.


Kuşburnu meyvesi içeriğinde bol miktarda C vitamini (turunçgiller, limon ve greyfurtu geride bırakacak kadar), B1, B2, E ve K vitaminleri; potasyum, kalsiyum, çinko, demir, sodyum ve magnezyum bulundurmaktadır.

Bu özellikleri ile kuşburnu dokuların yenilenmesinde, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde, kan üretiminin düzenlenmesinde, kanserli hücre oluşumunun engellenmesinde oldukça etkilidir. Dokuların yenilenmesine yardımcı olduğu için cildin gençleşmesine, güzelleşmesine ve büyüme çağındaki çocukların gelişimine yardımcı olur.

Kuşburnu içeriğindeki demir sayesinde kan üretimini de düzenler. Kanda pıhtılaşmayı engeller, tansiyon dengelemede etkilidir. Mideye ve yaraların tedavisine iyi gelir.

Kuşburnu böbrek üstü bezlerinin çalışmasına etki eder, hormonları düzenler, böylece ruh hali üzerinde olumlu etki oluşturur.

Eski tıpta halk hekimleri tarafından hastalara mutlaka tavsiye edilen kuşburnunun böbrek taşları ve iltihaplanmalar üzerinde tedavi edici etkisinin olduğu düşünülmekteydi.

Tarifini vereceğimiz kuşburnu şurubunda safran ve aspir de olacak. Aspir, yalancı safran olarak biliniyor. Özellikle göğüs ve prostat kanserine karşı koruyucu etkisi kanıtlanan aspir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, müshil etkisi ile kabızlığa iyi gelir, yağ dokularını kas ve enerjiye çevirir böylece fazla yağların yakılmasına yardımcı olur.  Kan dolaşımını düzenler, kanda pıhtılaşmayı engeller. Kemikleri kuvvetlendirir.


Şurup içinde kullanılan bir diğer şifalı bitki ise safran. Safran kanserli hücre oluşumunu engeliyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Safran aynı zamanda kolestrol ve romatizmal ağrılara da iyi gelir. Ruhu rahatlatır, depresyonu hafifletir. Rahim kaslarını gevşetici etkisinden ötürü hamilelerde kullanılması tavsiye edilmez.

kaynak; sademutfak.com

www.purneva.com  

Hiç yorum yok :