11 Haziran 2014 Çarşamba

Açıl susam açıl...




Susam yağı, yaz aylarında harici kullanımı ile güneşin zararlı ışınlarına karşı 35 faktörlük koruma sağlar. Bu yağ, sağlıklı bronzlaşmak için de kullanılabilir. Susam ve ceviz yağı karışımı ise güneş lekelerine iyi gelir. Üç birim susam yağı ve bir birim ceviz yağı karıştırılarak, haricen cilde uygulanır.

Susam yağında E vitamini, sesamol ve sesamolin adı verilen antioksidan bileşikler bulunur. Bunlar da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Susam yağı, iyi bir aromaterapi yağı olarak da kullanılır.

Susam yağı, özellikle kuru ciltler için, mükemmel bir cilt bakım ürünüdür. Aynı zamanda sağlık açısından da faydalar dağlayan susam yağı, hem dahili, hem de harici olarak kullanılabilen bir yağdır. Ayrıca yemeklere de katılarak kullanılabilir.

Susam yağının en büyük özelliği vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lesitin açısından çok zengin olması... Özellikle E, A ve B kompleks vitaminleri içerir. Mineral olarak demir ve kalsiyumca zengindir. Sesamol, besamolin ve sesamin antioksidanları da yer alır. İçerdiği Omega 9 oranı ve antioksidanlar nedeniyle ısıya, tere ve ışığa karşı dayanıklıdır.

NEDEN SUSAM YAĞI
Susam yağının üstün özelliklerinin olmasını sağlayan, yapısında bulunan vitamin, mineral, antioksidanlar ve lesitin bakımından zengin içeriğe sahip olmasıdır. Özellikle A, B ve E vitaminleri bakımından zengin, omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içermesi susam yağının değerini bir kat daha artırmaktadır. Mineral olarak ise demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum, antioksidan olarak ise susam bitkisine kendi adını veren Sesamol, besamolin ve sesamin antioksidanları içermektedir.

Aslında susam yağı sadece haricen değil, dâhili olarak da kullanılabilir. Her iki türlü de insanın sağlığına hizmet için yaratılmış bir üründür. Bilhassa cilt üzerine tek başına, yaz veya kış mükemmel bir bakım sağlar. Susam yağını deneyin, sanırım siz de memnun kalacaksınız.

FAYDALARI

* İyi bir antioksidandır.
* Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
* İçindeki demir ve vitaminler nedeniyle kansızlıkta doğal bir destektir.
* Japonyada yapılmış araştırmalar susam yağının bağırsak kanserine karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir.
* Susam yağında beyin ve sinir hücreleri için yararlı olan lesitin bulunur.
* Susam tohumu kalbi sağlığı için yararlı E vitamini de içerir.
* Kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır. Susam yağından elde edilen susaminin kolesterolü kontol altında tutmakta yardımcı olabileceği belirtiliyor.
* Güneşten koruyucu yağ olarak kullanılabilir. Güneş ışığındaki UVA ve UVB‘den büyük ölçüde koruma sağlayıcı etkisi vardır.
* Eklem sorunlarında ağrının azaltılmasına yardım etmesi susam yağının yararları arasındadır.
* Yara ve yanık gibi durumlarda dışardan uygulanır.
* Romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılır.
* Yorgunluğa karşı enerji verir.
* Vitamin ve kalsiyum eksikliği sebebiyle sorunlu hale gelmiş tırnaklar için yararlıdır.
* Masaj yağı olarak aromaterapide önemli yer taşır. Susam yağı Ayurvedik tedavide de sıkça kullanılır.
* Dahilen müshil olarak kullanılır.
* Mayonez, soslar ve zeytinyağlı yemeklere ve salatalara lezzet vermek amacıyla da kullanılır.
* Susam yağı tohumların preslenmesiyle elde edilir. Susam yağı alırken kavrulmamış susam tohumlarından soğuk sıkımla ve ısıl işlem görmeden üretilmiş, katkı maddesi eklenmemiş ve başka yağlarla seyreltilmemiş ve de renklendirici maddeler kullanılmamış olanlar tercih edilmelidir.
* Susam yağının etkisinden faydalanmak için kavrulmaması, sıcak suyla temas etmemesi ve ısıdan korunması gerekir.
* Serin, ışıktan uzak şekilde ve de ağzı kapalı biçimde saklanmalıdır.
* Bazı kişilerde dahilen kullanım alerjik etkiye neden olabilir.
*Şeker hastalığında da kullanılmaktadır.
* Yanıklarda iyileştirme özelliği vardır.

Susam Yağının Saça Faydaları, Susam Yağının Cilde Faydaları

* Cilt sorunları ve mantar enfeksiyonlarına karşı faydalıdır. Cilt yaşlanmasını geciktirir, Hücre deformasyonunu ve hücre ölümlerini engeller. Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır. Kuru ciltlker için mükemmel bakım sağlar. İçindeki doğal lesitin antioksidanların ve de yağa eklenmiş olan diğer maddelerin ciltten kolay bir şekilde derinlemesine emilimini sağlar.
* Saçları besler ve canlılık kazandırır. Saça ve cilde masaj biçiminde uygulanır.

NASIL KULLANILIR

Dahilen müshil, haricen ise özellikle kuru ciltlere kirpik, kaş ve saçlara rahatlıkla kullanılır. Her sabah aç karnına bir çay kaşığı içilir. Müshil olarak ta bir çay kaşığı alınır. Cilde ve saça masaj şeklinde uygulanır. Sabahları aç karnına 1 çay kaşığı tavsiye edilir. Bir çay bardağı suya veya kesme şeker üzerine 5 damla damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır. Tüm gıda sektöründe kullanılmaktadır.

www.purneva.com



4 yorum :

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederim,blogunuza izleyiciler gadgeti ekleyebilirseniz,izlemek isterim..

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Amigurumi Aşkına,

    Teşekkür ederiz, beğendiğinize ve faydalı olması çok sevindik. :)

    Sayfanın sağ yukarı kısmında "Yeniliklerden haberdar olun" kısmına email adresinizi yazıp "Submit" butonuna tıkarsanız, yeni yazılarımız email adresinize gelecektir.

    Selamlar, sevgiler

    YanıtlaSil
  3. keten tohumu yağı ile ilgili bir postunuz var mı acaba .Şu sıralar onun hakkında gerçek bilgilere ulaşamıyorum,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Sebahat hanım,

      Keten tohumu hakkında bir makale yayınlamamışız, en kısa zamanda bilgileri derleyip makalemizi size ulaştıralım.. :)

      Selamlar, sevgiler..

      Sil