14 Nisan 2014 Pazartesi

Organik Kozmetik Ekolojik, Doğal Kozmetik Nedir?



Organik Kozmetik Ekolojik, Doğal Kozmetik Nedir?

Raflardaki organik kozmetiklerin sayısı sadece Türkiye'de değil, dünyada da artıyor. Ancak bu ürünler için, organik tarım gibi Amerika ve Avrupa Birliği(AB)'de kabul edilmiş standart bir yönetmelik yok. Dolayısıyla organik kozmetik sektörünün büyüklüğüyle ilgili net rakamlar bulunmuyor. Tek bilinen, sektörün hızla büyüdüğü.

Yapılan araştırmalara göre, kadınlar, kozmetik ürünleri yoluyla yılda ortalama vücutlarına 2 kilogram kimyasal alıyor. Son yıllarda gelişen yeşil hareket ve ekolojik bilinç, tüketiciyi organik ürünlere yöneltiyor. Rakamlar bu durumu doğruluyor; iki yıldır piyasadaki organik kozmetik ürünlerin sayısında hızlı bir artış var. Hepsi farklı iddialarla raflarda yer alıyor. Kimi etiketlerine "doğal", kimi "yüzde 100 organik", kimiyse "yüzde 95 doğal" yazıyor. Peki bu ürünleri satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Denetimleri nasıl yapılıyor? Yüzde yüz organik bir kozmetik ürünü mümkün mü?

Raflardaki organik kozmetiklerin sayısı sadece Türkiye'de değil, dünyada da artıyor. Ancak bu ürünler için, organik tarım gibi Amerika ve Avrupa Birliği(AB)'de kabul edilmiş standart bir yönetmelik yok. Dolayısıyla organik kozmetik sektörünün büyüklüğüyle ilgili net rakamlar bulunmuyor. Tek bilinen, sektörün hızla büyüdüğü.

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Genel Sekreteri Melahat Özkan: "Artık dünya, her konuda organiğe dönüyor. Ancak özellikle Türkiye için şu an bunun ekonomisinden bahsedemeyiz. Pazardaki ürünler çoğunlukla ithal" diyor.

Özkan, yerli de olsa ithal da olsa, organik kozmetik alırken dikkat edilmesi gereken şeyin, ürünün organik olduğunu tescilleyen sertifika olduğunu söylüyor: "Bir ürünün organik olabilmesi için, içeriğinin bütün üretim aşamalarında, taşımasından ambalajına kadar devlet tarafından belirlenen organik kriterlerine uygun olması gerekiyor. İzin verilen ölçülerde, izin verilen gübreler ve hammaddelerle üretilmelidir. Sırf kimi kimyasallar kullanılmıyor demek, bu ürün organiktir demek değildir" diyor.

TOHUMDAN AMBALAJA HERŞEY DENETİM ALTINDA OLMALI

‘Organik' veya ‘doğal içerikli' etiketini taşıyan kozmetik ürünlerin denetimini bizde Sağlık Bakanlığı yapıyor. Yetkililer "Ürünü alırken yanıltıcı reklamlardan kaçınmalı. Kozmetiğin kendisi hiçbir zaman organik olamaz. Sadece içeriğinde kullanılan hammaddeler organik olabilir" diyor. Denetim esnasında ürünler, Tarım Bakanlığı'ndan onaylı ya da yurtdışından alınmış sertifikalarına göre değerlendiriliyor. Gelen belgelerin doğruluğuna ve verilen kurumların niteliğine göre onaylanıyorlar.

Organik kozmetik üreten şirketler, Sağlık Bakanlığı'nın talep ettiği sertifikaları Tarım Bakanlığı'nın onayladığı çeşitli kurumlardan alabiliyor. Bu kurumlar, organik kozmetiklerin ham maddelerinde kullanılan ürünlerin Tarım Bakanlığı'nın organik tarım yönetmeliğine uygun olarak üretilip üretilmediğini denetliyor. Avrupa Birliği'yle aynı standartları taşıyan yönetmeliğine göre, bir ürünün organik sertifikası alabilmesi için tohumunun toprağa atıldığı ilk andan, ambalajlanana kadar tüm süreçlerin organik olduğunun denetlenmesi gerekiyor. Kozmetik şirketleri, ürünlerinin reçetelerini sertifika kuruluşlarına veriyor; kuruluşlar üretimleri yerinde görüp denetliyor. Ancak, Türkiye'de bu konudaki iç üretim oldukça kısıtlı olduğundan, ürünler genelde ithal edilmiş oluyor.

SERTİFİKA KURULUŞLARI KENDİ STANDARTLARINI BELİRLEDİ

Organik tarım içinde tekstil, temizlik ve kozmetik ürünlerine uygun standart bir yönetmelik Türkiye'de ya da Avrupa Birliği'nde bulunmuyor. Bu nedenle, organik veya doğal içerikli ürünlere etiketleri dünyanın en bilinen altı sertifika kuruluşu; Almanya'dan BDIH, Fransa'dan ECOCERT ve Cosmebio, İngiltere'den Soil Association, İtalya'dan ICEA ve Belçika'dan Bioform bir araya gelerek uzun çalışmalar sonucunda geçen Ocak ayında COSMOS-Standard isimli bir protokol oluşturdu ve kendi standartlarını belirledi.

Doğal, organik, ekolojik...

Hangisi, nedir?

- Organik ve ekolojik aynı anlamı taşıyor; Amerikalılar organik, İngilizler ekolojik diyor. Bir ürünün organik kozmetik olması için, yüzde 95'inin organik tarımla yapılmış doğal içeriklerden, yüzde 5'ininse izinli sentetik kimyasallardan oluşması gerekiyor. Doğal içeriği oluşturan ürünlerin yüzde 95'inin tohumun toprağa atıldığı andan ambalajlanana kadar organik olarak üretilmesi gerekiyor.

- Doğal içerikteyse, yine yüzde 95 oranında doğal içerik gerekiyor ama bu doğal ürünlerin yüzde 95'inin organik olması gerekmiyor. Örneğin yüzde 90'ı organik, yüzde 5'i organik olmayan doğal ürünlerden olunca, doğal içerikli deniyor. Örneğin, bu içeriklerin yüzde 90'ı organik, yüzde 5'i organik olmayan şekilde üretildiyse, bu ürüne organik etiketi değil, ‘doğal içerikli' etiketi koyuluyor.

- ORGÜDER Genel Sekreteri Melahat Özkan, ‘Doğal ürün' teriminin yanlış kullanıldığına dikkat çekiyor: "Birşeyin doğalı, onun kendisidir. Örneğin portakal doğaldır, ama portakal reçeli içine hiçbir katkı maddesi koymasanız da artık doğal değildir. Doğal, organik demek de değildir. Limon doğaldır belki ama üretim aşamasında öyle ilaçlar kullanılmıştır ki, size zararlıdır..."

kaynak; naturey.com




Hiç yorum yok :