16 Ocak 2014 Perşembe

Saçınızın Sağlığı İçin Doğal Kemik Taraklar



Saç Sağlığınız İçin, Kemik Tarak 

Kemik Tarak Nasıl Yapılır ?

Anadolu’nun önemli el sanatlarından birisi olan Kemik Tarak koç, manda ve öküz boynuzundan yapılır. Boynuzlar bir müddet bekletilip kurutulduktan sonra en ince ayrıntısına kadar temizlenir ve ateş ocağına konur. Ustanın gözetimi altında ateş ocağında ısıtılan boynuzun düzleştirilmesi yapılır. Yapılacak tarağın şekline göre kaba olarak kesilir. Daha sonra tesviyesi yapılan kemik yeniden ateş ocağında ısıtılarak ikinci kez düzeltme işlemi yapılır. Düzeltilen kemiğe zımparada tam şekil verilerek diş açmaya hazır duruma getirilir. Dişleri açılan malzeme ince zımparadan geçirilip rendelenir. Dişlerin uçları eğelenerek sivriltilir. Son işlem olarak parlatılan kemik tarak, artık kullanıma hazırdır.

Saça Faydaları
Boynuz doğal bir madde. İnsan vücuduyla uyumlu özellik taşıyor. Ayrıca çok da sağlam. Yani boynuz kırılgan bir malzeme değil. Boynuzdan yapılan tarak, saçta statik elektriğin yüklenmesini önlüyor. Oysa ki statik elektrik saç uçlarındaki kırılmanın temel sebebidir. Aynı zamanda plastik taraklara tutunan statik elektrik yükü, başımızda stres çoğaltan bir etki yapmakta. Doğal dokusuyla boynuzdan üretilen tarak ise, negatif yük yüklenmesini önleyerek stresi azaltıyor. Saç diplerinde kepeklenmeye  engel oluyor.




Bitlis'li Refa Usta'nın Kemik Tarakları


Saçınızı kemik tarakla tarayın

Gelinlik kızlarının çeyizinde bir zamanlar demirbaş olan kemik taraklar Ahlatlı ustanın ellerinde yeniden naylon taraklara rakip oluyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiği sanatkar kimliğine sahip olan ve Ahlat'ta yıllardır baston ustalığı yapan Refa Gökbulak, manda, koç ve sığır boynuzundan tarak yaptığını söyledi.

Atölyesinde ürettiği bastonlarda kullandığı manda, koç ve sığır boynuzlarından artan parçaları değerlendirmek için tarak yapmaya başladığını belirten Gökbulak, şöyle konuştu:

"Tarağında baston gibi çok eski bir mazisi var. Tarak yapımı bu bölgelerde eskiden çok yaygınmış ve bu da bir sanatmış. Ancak tarak yapımı da bölgede yok olmuş. Artık bu ülkemizde de çok az sayıda sanatkar tarafından yürütülen bir sanat. Bu sanatın bölgemizde yok olmaması için ben de boynuzdan tarak yapmaya başladım."
Boynuzdan yapılan tarafından eskiden evlenecek genç kızların çeyizlerine mutlaka konulduğunu ifade eden Gökbulak, bu tarakların yerini günümüzde plastik tarakların aldığını söyledi.
Gökbulak, "Önceleri yörede iki çeşit tarak vardı. Tarak sadece boynuz ve ağaçtan yapılırdı. Şimdi ise sadece plastik taraklar kullanılıyor. Plastiğin hem doğa hem de insan sağlığı için zararlı olduğu artık birçok kişi tarafından kabul ediliyor" dedi.

"SAÇ SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI"

Doğal malzeme kullanılarak ürettiği taraklar hakkında inceleme yaptığını belirten Gökbulak, boynuzdan yapılan tarağın saç sağlığı için de faydalı olduğunu ifade etti.

Gökbulak, şöyle konuştu:
"Boynuz doğal bir madde. İnsan vücuduyla uyumlu özellik taşıyor. Ayrıca çok da sağlam. Yanı boynuz kırılgan bir malzeme değil. Boynuzdan yapılan tarak, saçta statik elektriğin yüklenmesi de önlüyor. Oysa ki statik elektrik saç uçlarındaki kırılmanın temel sebebidir.

Aynı zamanda plastik taraklara tutunan statik elektrik yükü, başımızda stres çoğaltan bir etki yapmakta. Doğal dokusuyla boynuzdan üretilen tarak ise, negatif yük yüklenmesini önleyerek stresi azaltıyor. Ayrıca, saç diplerinde kepeklenmeye de engel oluyor."

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Çalka ise, günümüzde tarak kullanımının az olduğunu, insanların daha çok fırça kullanmayı tercih ettiğini söyledi.

Doğal malzemeler kullanılarak üretilen tarakların, saç sağlığı için faydalı olacağını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Çalka, şöyle konuştu:

"Tabii malzemeler kullananlar için, plastik özellikle hassas ciltlerde, kaşıntı ve kepeklenmeye neden olabilir. Plastik özellikle saçın taranırken elektriklenmesine neden olabilir. Bunun yerine daha doğal tahtadan yapılmış taraklar veya yine farklı bir alerji yok ise boynuzdan yapılmış tarakların kullanılabilir. Bu tarakların kullanımı saç ve saç derisi için faydalı olur."


www.purneva.com


Hiç yorum yok :