Baharatların inanılmaz faydaları!
Sağlığımız açısından bizlere inanılmaz faydalar sağlayan baharatlar, ruhsal açıdan da bizleri koruyor. Ayrıca yiyeceklerimize verdiği renk ve tatla da onları çok seviyor. Hangi baharat neye iyi gelir?
Şimdi öğreneceğiniz yararlarıyla onları asla yemeklerinizden ayırmayacak, bolca tüketeceksiniz.
Tarçın
Bozayı, sahlebi, sütlü tatlıları tarçınsız düşünmek mümkün değil. Hem toz, hem de çubuk şeklinde satılan bu baharatın en önemli özelliği vücut direncini arttırması. Tarçın aynı zamanda el ve ayaklardaki titremeleri önlüyor, mide ve karın ağrılarına, soğuk algınlığına iyi geliyor.
Kekik
Etli yemeklerde sıkça kullanıyoruz. Güzel tadı bir yana stres ve uykusuzluğa iyi geliyor. Astım, bronşit ve grip gibi solunum yol hastalıklarında da etkili. Kan dolaşımını düzenleyen, kan şekerini düşüren kekik; ayrıca romatizma ağrılarını hafifletiyor. Şeker oluşumunu önlemeye de yardımcı oluyor.
Kimyon
Sinirleri uyarıcı bir etkiye sahiptir. Mide ve bağırsak gazlarına iyi gelirç Ağrı kesici, kan şekerini düşürücü ve idrar söktürücü etkilerini de unutmamak gerek.
Safran
Mide ağrılarına ve sindirim problemlerine karşı mükemmel. Beyindeki serotonin düzeyini etkilediği için depresyon tedavisinde bile kullanılıyor.
Vanilya
Mükemmel kokusuyla hemen teşhis ederiz vanilyayı. Ama mesela sinir bozukluğuna iyi geldiğini bilmeyiz. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hazmı kolaylaştırması vanilyanın diğer faydaları arasında.
Kırmızı biber
Bol miktarda 'kapsaisin' adlı bir madde içeriyor. Bu madde vücudumuzdaki mutluluk hormonu salgısını arttırıyor. Böylece ruh durumumuz düzeliyor. Kırmızı biber kan dolaşımını uyarıp kanın yüzeysel bölgelere daha kolay ulaşmasını da sağlıyor. Tıpkı zencefil gibi.
Zencefil
Kan dolaşımını uyararak kanın yüzeysel bölgelere rahatça ulaşmasına katkıda bulunuyor. Bu işlevi sayesinde üşüyen el ve ayakların ısınmasına yardım ediyor. Ayrıca soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların belirtilerini, baş ağrısını ve regl dönemi ağrılarını azaltmak için kullanılıyor.
Kişniş
Sinirleri yatıştırma özelliğine sahip. Sindirimi kolaylaştırması ve hazımsızlığa iyi gelmesi de cabası. Zaten bu sayede mide ve bağırsaklardaki gazı kolayca söktürür.
Hindistan cevizi
Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusma ve gaza birebir. Psikolojiyi olumlu etkilemesi de cabası.
Yeşil biber
Bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkisi var. Vücudumuzu toksinlerden arındırdığı gibi baş ağrısı ve migrene karşı da koruyor. Bir de konsantrasyon gücümüzü arttırıyor.
kaynak: iyibilgi.com
Hiç yorum yok :
Yeni yorumlara izin verilmiyor.