6 Mayıs Hıdırellez
günü, Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluştukları gün sayılıp, binlerce yıldır bayram olarak kutlanıyor.
6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimi, 8
Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimi
sayılmakta.
Hızır'ın kim olduğuna dair çeşitli görüşler olup, Tasavvuf’ta bir veli
olarak kabul ettiği gibi, peygamber olduğu da rivayet ediliyor. Zor durumdaki
insanlara yardım etmesi, iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandırması, berekete
ve bolluğa kavuşturması gibi özelliklerle bilinir. Hızır'ın, "hayat
suyu" içtiği için sonsuza kadar yaşayacağına inanılır.
İlyas'ın peygamber olduğu konusunda ise genel kabul bulunuyor. Hızır karaların ve havanın, İlyas ise suların
hakimidir ve bu ikisi kış mevsiminin bitip baharın başlangıcı, bereket ve
bolluğa adım atıldığı 6 mayıs’ta birleştiğinde, doğada var olan her şeye güç
yetecek konuma gelinmektedir.
Hıdırellez gecesinde
ve gününde neler yapılır
Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri
yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa
bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları
kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile
kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
Hıdrellez gecesi 5 mayıs akşamı, Hızır'ın bereket vermesi için yiyecek
kaplarının, erzak torbalarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık
bırakılır.
Dileklerin olması için bir kağıda resimleri çizilir, 05 mayıs akşam
ezanından sonra kırmızı kurdale ile gül ağacı dalına dua edilerek asılır, yaygın
dua şöyledir;
Bismillahirahmanirahim
Bin bir adım bir adım
Allah bir adım adım
Kerim kerem allah
Başımda bir duman var
Yardım eyle ya allah
La ilaha illallah muhammeden resullullah
Yetiş imdadıma hızır ile
Allah birsin sen kulla mişersin
Biz gibi kulların yardımcısı sensin
Hızır deryada erdim murada amin
Asılan dilek kağıtları 06 mayıs sabahı erkenden toplanır, akar bir suya
atılır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek
kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.
Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp eve bereket dolması için kapılar açılır.
Sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak
izlerine basarak bolluğa ulaşmak dilenir. Gün içinde hiçbir yeşil dalından
koparılmaz. 6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır.
Yoğurt mayalama
geleneği
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Yörük köylerinde bir yıllık yoğurt
mayası, Hıdırellez ve bu günü takip eden 2 gün süresince sabah ezanı ile tan
ağarması arasındaki vakitte doğadaki bitkilerin üzerinden toplanan çiy
tanelerinden sağlanır.
Trabzon-Şalpazarı İlçesi'nde maya katılmadan yoğurt yapılır. Mayalama
sıcaklığındaki sütün içine besmeleyle bir tahta kaşık konur. Bu şekilde elde
edilen maya bir yıl kullanılır. Gelecek yıl tekrar değiştirilir.
Hiç yorum yok :
Yeni yorumlara izin verilmiyor.