Osmanlı Mutfağının en kıymetli ikramlarından biri şerbetleridir hiç şüphesiz. Osmanlı Mutfağında çok önemli yere sahip olan bu içecekler tüketilen gıdaların hazmını kolaylaştırmak, mideyi rahatlatmak, vücutta oluşabilecek gıda kalıntılarını arındırmak, vücudu ısıtmak veya serinletmek gibi pek çok amaca hizmet etmektedir.
Tarifini paylaşacağımız bu şerbet kış için özel hazırlanan, kışın yenen ağır ve baharatlı gıdaların sindirimine yardımcı olan, mideyi ısıtan özel bir tarif.
Malzemeler:
Hazırlanışı;
Kakule, tarçın, karanfil, zencefil öğütülür.
Bir tencereye 3 lt içme suyu eklenir. Baharat karışımı ilave edilir.
Su 3′te 2 miktarına inene kadar kaynatılır.
1 kg kaya şekeri eklenir.
Safran eklenir. Altı kapatılır.
Bir tencereye 3 lt içme suyu eklenir. Baharat karışımı ilave edilir.
Su 3′te 2 miktarına inene kadar kaynatılır.
1 kg kaya şekeri eklenir.
Safran eklenir. Altı kapatılır.
Elde edilen şerbet konsantre haldedir, üzerine ağız tadına göre soğuk veya ılık su eklenerek içilir. Konsantre şerbet buz dolabında veya soğuk bir yerde muhafaza edilebilir.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok :
Yeni yorumlara izin verilmiyor.