14 Nisan 2014 Pazartesi

Arap Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?



Arap Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?


Arap sabunu
 bir zamanlar her evde özellikle halı temizliğinde kullanılmak üzere yer alırdı. Doğa dostu bu ürünün içeriğinde ayçiçek yağı ve sabun bazı bulunur. Günümüzde ise çoğunlukla kullanılmış yağlarla üretilen arap sabunları pek tercih edilmez çünkü atık yağ ile yapılan sabunun temizleme özelliği azalır üstelik çamaşırlarda leke bırakabilir. Bunun yanı sıra yanık kokusunun kamufle edilmesi için sentetik aromalar eklenir ki bu aromalar zararlı olmalarının yanı sıra yanık kokusuyla birleşince daha kötü kokular oluşturur. Eğer arap sabununun hoş kokulu olmasını istiyorsanız dilediğiniz bir aromatik yağdan birkaç damla damlatarak kullanın. Salon, oturma odası ve yatak odası için lavanta yağı; çocuk odası, mutfak ve banyo için portakal yağı kullanabilirsiniz.

Arap Sabunu Nerelerde Kullanılır?

Çamaşır Temizliği:

Çamaşır makinesi için;

Çamaşır haznesine çamaşırlarla birlikte 1 avuç arap sabunu koyun. Deterjan gözüne 1 çay bardağı çamaşır sodası-boraks karışımı veya 1 su bardağı çamaşır sodası-karbonat karışımı ekleyin. Beyazları yıkarken çamaşır sodası veya boraks miktarını yarım çay bardağı arttırabilirsiniz. Çamaşır sodası ve boraks suyu yumuşatır sabunun daha iyi köpürmesini ve çamaşırların yumuşak olmasını sağlar. 

Arap sabunu ile doğal sıvı çamaşır temizleyici yapmak da mümkün:

5 litre su (1 litresini kaynamış olacak)
1 su bardağı arap sabunu 
1 su bardağı çamaşır sodası 
1 su bardağı boraks   
10 ml. dilediğiniz doğal aromatik yağ (lavanta yağı,   portakal yağı, palmarosa yağı)  

Doğal aromatik yağı, çamaşır sodası ve boraks ile iyice karıştırın daha sonra arap sabunu ve kaynamış suyu ekleyerek karışım homojen hale gelene kadar iyice karıştırın. Son olarak kalan suyu ekleyin. Bu karışımdan deterjan gözüne her seferinde 1 çay bardağı ekleyerek kullanın.

Yaka ve kol kirlerini çıkarmak için kirli bölgelere arap sabununu sürün ve öyle makineye atın. 

Doğal yağlar ve mineraller yüksek sıcaklıklarda daha etkili olurlar, makinenizi minimum 40 derecede çalıştırmanızda fayda var. Beyazları 60 derecede yıkamanız daha etkili olacaktır. Daha yumuşak çamaşırlar için yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı doğal elma sirkesi ekleyin.

Bulaşık Temizliği:

Elde yıkarken;

Süngere istediğiniz miktarda arap sabununu alın ve bulaşıklarınızı yıkayın. Arap sabunu hem iyi köpürür hem de parlatarak temizler. Oldukça sıcak suyla durulayın aksi taktirde bulaşıklar yağlı kalabilir. 

Sıvı bulaşık karışımı isterseniz 
yarım su bardağı
 arap sabunu ile 

üzerine 10 damla limon yağı

6 damla
 biberiye yağı,
4 damla
 lavanta yağı,  

2 damla
 portakal yağı damlatılmış 1 çay bardağı boraksı karıştırın
ve yarım litre kaynamış su ekleyin.

Bu karışımı iyice karıştırıp çalkalayın ve bulaşık suyuna yarım çay bardağı katarak kullanın.

Ocak ve Fırın Temizliği:

Ocağın üzerindeki lekeleri önce ılık suyla ıslatarak bir süre bekleyin. Ardından arap sabunu ile ovun lekeler kolaylıkla çıkacaktır. Fırının iç yüzeylerine 1 tatlı kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı doğal sirke karışımını püskürtün ve bir gece bekletin. Ertesi gün arap sabunu ile ovarak temizleyin. Ilık suyla durulayın. Fırın camındaki lekelerin üzerine 1 tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı limon tuzu, bir yemek kaşığı doğal sirke ve birkaç damla portakal yağı damlatarak hazırladığınız karışımı püskürtün ve bir gece bekledikten sonra arap sabunu ile ovup durulayın.

Yer Temizliği:

Özellikle yağlı yüzeylerde,

2 litre sıcak su, 
1 yemek kaşığı arap sabunu, 
1yemek kaşığı çamaşır sodası, 
1 yemek kaşığı boraks, 
½ fincan temizlik sirkesi,
10 damla palmarosa yağı, 
bergamot yağı,   
limon yağı veya  
portakal yağı karışımını kullanın, 

oldukça etkili bir dezenfekte edici elde edersiniz ve durulamanız gerekmez. Üstelik tertemiz ve mis kokulu yüzeyler elde edersiniz.

Ahşap yüzeyleri,

1 yemek kaşığı arap sabununu
1.5 litre sıcak suda iyice eritip
1 yemek kaşığı doğal temizlik sirkesi
veya elma sirkesi ekleyerek silin.

Arap sabunu ahşap yüzeyleri temizlemenin yanı sıra bakımını da yapar, parlatır. Kapıları silerken kullanmayı ihmal etmeyin.

Banyo Temizliği:

1 yemek kaşığı arap sabunu1 tatlı kaşığı çamaşır sodası,
1 tatlı kaşığı boraks,
1 çay bardağı doğal sirke ve yarım litre kaynamış suyu karıştırın. 
Püskürtme şişesinde çalkalayıp duş çevresindeki duvarlar ve duşakabinlere sıkın. Sirkeli su ile durulayıp pamuklu bezle silin.

Süngerin üzerine bir miktar arap sabunu alarak lavabo veya küveti ovun. Eğer aşınmadan dolayı yerleşmiş kirler varsa lavanta yağı damlatılmış çamaşır sodası serpin ve ovmaya devam edin. Küvet veya lavabonuzun ışıl ışıl parladığını göreceksiniz. Doğal maddeler yüzeyleri aşındırmadığı için daha kolay ve uzun süreli temizlik elde edersiniz. Üstelik zehirli gazlara maruz kalmayarak fazla yorulmadan temizliğinizi tamamlarsınız. 

Tuvalet Temizliği:

Klozetin genel yüzeyleri ve oturma kısmının çevresi ve altını temizlemek için anti-bakteriyel sprey temizleyici: 
2
 su bardağı su,
1 yemek kaşığı arap sabunu, 
¼ su bardağı boraks,  
¼ su bardağı çamaşır sodası10 damla çay ağacı yağı(hint defnesi yağı), 
10 damla lavanta yağı veya nane yağı. 
Püskürtme şişesi ile iyice çalkalayıp sıkın. Nemli bir bez veya süngerle silin.

Halı Temizliği:
Halılarınızı yıkarken veya silerken arap sabunu kullanabilirsiniz. Silme işleminden sonra durulama suyuna 1 fincan doğal elma sirkesi ekleyin ve durulayın. Halınız tertemiz, yumuşacık ve pırıl pırıl olacaktır. Hiç bir kalıntı bırakmadığından her zaman güvenle kullanabilirsiniz. Özellikle emekleyen bebekler ve alerjisi olanlar için harika bir çözümdür.

Koltuk Temizliği:

Koltuklarınızı halı temizliğinde olduğu gibi arap sabunu ile silin ve ardından durulama suyuna doğal elma sirkesi ekleyerek durulayın. Koltuklarınız tertemiz, yumuşacık ve pırıl pırıl olacaktır. Temizlik esnasında ve sonrasında hiçbir zararlı kimyasala maruz kalmadan doğaya zarar vermeden temizliğinizi tamamlarsınız.

Cam Yüzey Temizliği:

Özellikle çerçeveleri silerken arap sabununu süngere alıp ovarsanız lekelerin çok çabuk temizlendiğini görürsünüz. Camlardaki zor lekeler için de kullanabilirsiniz, durulayıp temizlik sirkesi ile silin camlarınızın ışıldadığını göreceksiniz.

kaynak; http://yesilkopuk.blogspot.com.tr/



Hiç yorum yok :